Zárt kapuk - de minek?

Politikailag és gazdaságilag is nehezen indokolható döntés meghozatalára készül a magyar kormány: csak részlegesen nyitná meg a hazai munkaerőpiacot a román és a bolgár munkavállalók előtt. Ezzel sem a két érintett ország, sem a Fidesz nem ért egyet.

 

 

 

1. Politikai tévedés. Magyarország mindig is tiltakozott az ellen, hogy a "régi" EU-tagállamok korlátozzák a magyar (és más kelet-közép-európai) munkavállalók bejutását. Politikusaink és diplomatáink minden alkalmat megragadtak, hogy nyugat-európai tárgyalópartnereiknek hangsúlyozzák: a korlátozás teljesen felesleges, ráadásul ellentmond az egyenlő bánásmód elvének. Szorgosan ismételgették a magyarok azt is, hogy az uniós országok többsége kizárólag belpolitikai - ha úgy tetszik, populista - okokból tartja zárva a munkaerőpiacát.

 

2. Gazdasági tévedés. Semmi sem utal arra, hogy a 2007. január elsejei EU-bővítés után románok vagy bolgárok özönlenék el Magyarországot. A nyugat-európai állásra vágyó románok milliói már régen elmentek Olaszországba vagy Spanyolországba dolgozni, és ugyanígy a bolgárok is a dél-európai államokat részesítik előnyben. Romániából már olyannyira távoztak a külföldre kívánkozó polgárok, hogy az országban munkaerőhiány lépett fel. Jó néhány szektorban munkaerőhiánnyal küzdenek a magyarországi vállalkozások is, amelyek így kimondottan érdekeltek a határon túli dolgozók beengedésében.

 

Bár véglegesen csak december 20-i ülésén dönt a kormány, előre jelezte, hogy 130-140 szakmában szándékozik szabaddá tenni a munkavállalást. Erről a parlamenti pártokkal és a társadalmi szervezetekkel egyeztetett kedden - a konzultációról azonban a Fidesz és a KDNP is távol maradt. Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő PR-akcióról beszélt, ám érdemben nem kommentálta a kabinet terveit.

Részleges lezárásként jellemezte viszont a magyar munkaerőpiac részleges megnyitását Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki még a novemberi közös, magyar-román kormányülés után nyilatkozott. Szerinte a kabinet döntése a magyar munkavállalók érdekeivel is ellentétes, hiszen hitelteleníti hazánk törekvéseit, hogy a nyugat-európai államok feloldják a velünk szemben fennálló korlátozásokat.

Nincs összhang a kormányon belül sem, az SZDSZ ugyanis a teljes nyitás mellett érvel. Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke kifejtette: kár lenne utólag igazolni azokat az EU-tagállamokat, amelyek a magyar munkavállalók mozgását korlátozták.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.