A Fidesz egyelőre hallgat

A Fidesz kész szakmai szinten egyeztetni a magyar munkaerő-piaci nyitásról, de csak ha a kormány leteszi az asztalra az általa tervezett jogszabály-módosítást.

 

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: egyelőre nem ismertetik a fideszes koncepciót, ehelyett türelmesen várnak a kormány tervezetére. Számukra nem elég ugyanis a Gyurcsány Ferenc által kedden vázolt elképzelés, miszerint Magyarország részlegesen megnyitja munkaerőpiacát Románia és Bulgária munkavállalói előtt.

Noha a Fidesz nem képviseltette magát a Gyurcsány által keddre összehívott konzultáción, Orbán Viktor egy-egy nyilatkozata sokat elárul. Orbán még 2001 nyarán, az amerikai kereskedelmi kamara előtt "munkaerőimportról" beszélt. - A jövőbeli munkaerőhiány enyhítésére Magyarország kész megfontolni bevándorlási szabályozásának módosítását, így a pozitív diszkrimináció alkalmazását a szükséges munkaerő esetén. Mindenekelőtt a szomszéd országokban élő többmillió magyar képezhet háttértartalékot - közölte. Ennek kapcsán Németh Zsolt tegnap megjegyezte, hogy a fideszes koncepció nyilván összhangban lesz ezzel a nyilatkozattal.

Tusnádfürdőn 2005 nyarán Orbán Viktor úgy vélekedett: a nemzetegyesítésre az EU jó esélyt nyújt, de "a határon túli magyaroknak olyan tartós magyarországi politikai kurzusra van szükségük, amely a Kárpát-medencét jól működő gazdasági térséggé alakítja". Matolcsy György tavaly szintén arról beszélt, hogy "kitörési pont" lehet a Kárpát-medence egységes piaca, például Debrecen-Nagyvárad, Miskolc-Kassa régiós erősítése.

A fideszes gazdasági konzultáció során is a célok között szerepelt a "kárpát-medencei gazdasági övezet kialakítása".

A KDNP szerint is meg kellene nyitni a munkaerőpiacot, de feltételekkel. Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő szerint ilyen feltétel lehetne a magyar nyelvtudás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.