Hosszú várólisták, nagy veszteségek

Újra kell gondolni az onkológiai centrumok rendszerét, a helyes diagnózishoz nélkülözhetetlen patológiai szakma helyzetét, lehetővé kell tenni, hogy a források kövessék a betegeket, s el kell érni, hogy a Nemzeti Rákregiszter a valós adatokat tükrözze - jelentették be az egészségügyi bizottság tagjai tegnapi háromórás ülésük után. A meghívottak főként azt kifogásolták, hogy a pénz nem követi a beteget: míg a centrumok egy részében nem használják fel a keretet, addig más intézményekben több százmilliós veszteséget is okoz az ellátás. Többen bírálták a Nemzeti Rákregisztert is, amely továbbra sem szolgál megbízható adatokkal. Megoldásra vár, hogy hónapos várólisták vannak különféle kezelésekre, jóllehet az onkológia az a terület, ahol a késedelem nem megengedett.

Schaff Zsuzsa egyetemi tanár, a SOTE II. számú Patológiai Intézetének vezetője a várólistákat azzal indokolta, hogy a kezelésekhez szükséges diagnosztikai vizsgálatok finanszírozását túlzottan korlátozták.

Kásler Miklós, az Onkológiai Intézet főigazgatója viszont azt mondja: hogy ki, mikor jut a diagnózis után kezeléshez, az intézményenként eltér, de szakmailag elfogadhatatlan várólista sehol nincs. Molnár Lajos, egészségügy miniszter napokkal ezelőtt felkérte az országos szakfelügyelőt egy újabb vizsgálat lefolytatására, amelynek alapján eldől, hogy az országban hány helyen, pontosan hol, és milyen szintű onkológiai ellátás folyik majd.

Tízmilliárd - vérre megy

Átszervezi az egészségügyi tárca a vérképző kezelés, az úgynevezett EPO finanszírozását. Az utóbbi időkben oly mértékben nőtt a kezelések száma, hogy az már a visszaélések gyanúját vetette fel. Csakhogy az átalakítás az érintettek szerint nemcsak a csalóktól veszi el a lehetőséget, hanem a rászorulóktól is.

A daganatos betegek, illetve a dialízisben kezeltek súlyos vérszegénységének gyógyszerét eddig receptre bármelyik patikában kiadták, a páciensek pedig maguknak adhatták be a készítményt. A jövőben csak a kórházak végezhetik a kezelést, csak rajtuk keresztül lehet a gyógyszerhez is hozzájutni. Az újabb változtatást a kormány azzal indokolja, hogy megugrott a készítmény forgalma, s azt nem csak gyógyításra használják.

Az érintettek, a gyártók és az orvosok szerint a dialízisnél a változás nem okoz majd gondot, hisz a betegek hetente többször járnak a dialízis központokba. A daganatos betegek számára viszont szinte lehetetlenné válik a hozzáférés.

- Ha egy súlyos vérszegénységben szenvedő, rossz fizikai állapotban lévő betegnek csak azért kell, mondjuk 50 kilométert utaznia, mert csak a centrumban lehet beadni a készítményt, az szinte reménytelenné teszi a helyzetét, ráadásul újabb, fölösleges feladatot ró az orvosokra. Bizonytalan az is, hogy a szigorú gazdálkodást folytató intézmények megveszik-e egyáltalán a gyógyszert - mondja az egyik érintett. A változtatás ráadásul megint a kórházakba tereli a betegeket, s költségesebbé teszi a kezelésüket.

A tárca a forgalom visszafogásával indokolta döntését, mások viszont a gyógyszerkassza kozmetikázását sejtik a háttérben, hiszen az új helyzetben tízmilliárdos tétellel apadhat a jövő évi gyógyszerszámla.(K. J. V.)

Hogy ki, mikor jut a diagnózis után kezeléshez, az  intézményenként eltér
Hogy ki, mikor jut a diagnózis után kezeléshez, az intézményenként eltér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.