Ébresztő, Abszurdisztán!

Küldetésben a magyar szélsőjobb. A 2002-es budapesti hídblokád óta erősödik, 2006-ban "öntudatára ébredt" a szélsőjobboldali mozgalom.

 

 

 

Túljutott a 2002-es budapesti hídblokád évfordulóinak egyszerű "ünneplésén", közterületi szobrok leöntögetésén a magyarországi szélsőjobb. Orbán Viktor Fidesz-elnök szavaival élve: 2006 az öntudatra ébredés éve - a jelek szerint a politikai paletta jobb partján is.

Az idén talán minden korábbinál aktívabb volt a magyarországi szélsőjobb mozgalma. Míg korábban a megmozdulásai lényegében a nemzeti ünnepeken tartott MIÉP-gyűlésekben, esetenként ünnepek, tüntetések megzavarásában merültek ki - lásd a zsidó megemlékezéseket vagy a kendertüntetéseket -, az elmúlt években megalakult s megerősödött szervezetek, összefogások mind gyakrabban állnak elő erőteljes önálló kezdeményezésekkel, médiaeseményekkel.

A kevéssé sikeres parlamenti választások után végképp az utcai akciókra helyezték a hangsúlyt. A melegfesztiváltól az "Igazság napjáig" (az Erzsébet híd elfoglalásának évfordulójáig), a turulszobortól a Ságvári-emléktábláig; Gergényi Pétertől Sólyom Lászlóig - alig volt olyan alkalom, szimbólum, személyiség, amelyik, illetve aki ne sarkallta volna vonulásra a "nemzeti misszionáriusokat".

A visszafogottabb megmozdulások közé tartozott a Jobbik Zorro-akciója, amellyel a nekik nem tetsző plakátokat "leápolták", vagy a virgácsosztás politikusoknak, többségében azonban "véresen" komoly szándékokat tükröznek a zömmel fiatalokból álló tömörülések akciói. A Jobbik, illetve a kuruc.info naponta közöl híreket "cigány rablógyilkosokról", az "uzsorás zsidókkal való szembeszállásról". A Jobbik nemrég konferencia összehívását kezdeményezte "a cigánykérdés megoldásáról", majd petíciót küldtek Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének a "békés megoldás" érdekében, végül alig félreérthetően rasszista felhanggal felhívták a figyelmét a cigányok által mind gyakrabban elkövetett gyilkosságokra. A hivatalos holokauszt-álláspont revízióját sürgető Lelkiismeret 88 egyik aktivistája éppen a napokban vesz részt a teheráni (anti)holokauszt-konferencián.

Egy, a szélsőjobboldali mozgalmat jól ismerő, abban szervezőként dolgozó fiatalember arról panaszkodott, milyen nehézségeket jelent számukra üzeneteiket eljuttatni a célcsoportokhoz. Valószínű, a hangnem durvulása is erre vezethető vissza: Sólyom Lászlót leantimagyarozni, nyíltan cigányozni, zsidózni, betiltva tüntetni - "tuti címlap".

A magyar szélsőjobb immár az egész Kárpát-medencében szervezkedik. A revizionista mozgalom számos partnerre talált Romániában, Szlovákiában, Szerbiában. A 64 Vármegye a minap megállapodott a Magyar Összefogás Koalícióval, hogy közös listát állítanak a januári parlamenti választáson, s együttműködnek a Vajdasági Ellenállással is. Toroczkai László, a HVIM volt vezetője Mi Magunk néven Kárpát-medencei szervezet létrehozását jelentette be. A külföldi aktivitás erősödését jelzi, hogy a Fidesz épp egy MIÉP-Jobbik országgyűlésiképviselő-jelöltet hívott meg Brüsszelbe szemtanúként az október 23-i rendőri föllépésről tartott európai néppárti meghallgatásra.

A mozgalom külföldi kapcsolatokkal, kiforrott szimbólumrendszerrel és ideológiával, illetve már saját hősökkel is rendelkezik: "politikai foglyokkal, üldözött vezetőkkel". A Jobbik a napokban indított kampányt az árpádsávos zászló becsületének a védelmében. E tekintetben a jobboldalon korántsem érezheti magát elhagyottnak.

Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke petíciót akart átadni Kolompár Orbánnak a megszaporodó roma bûncselekményekrõl. Az Országos Cigány Önkormányzat vezetõje az írást nem vette át
Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke petíciót akart átadni Kolompár Orbánnak a megszaporodó roma bûncselekményekrõl. Az Országos Cigány Önkormányzat vezetõje az írást nem vette át
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.