Csata a BT-ben Kozulin miatt

New Yorkban félbeszakadt kedden az iráni atomprogrammal kapcsolatos BT-határozatról folytatott egyeztetés, mert Oroszország "megsértődött". Az Egyesült Államokat képviselő William Brencick ügyvivő ugyanis felvetette a Fehéroroszországban nagygyűlések szervezése miatt öt és fél évi börtönre ítélt, 55 napon át éhségsztrájkot tartó Alekszandr Kozulin ügyét.

 

 

 

A washingtoni utasítást végrehajtó diplomata azt mondta, oda kell figyelni Fehéroroszországra, mert ott a kormány megsérti a szólásszabadságot. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet erre azzal felelt, hogy ennek semmi köze a BT-ülés témájához. Miután Kína is panaszkodott egy másik, szintén Iránnal kapcsolatos találkozó háromszori halasztása miatt, az orosz nagykövet közölte, konzultálnia kell Moszkvával, mielőtt folytathatná.

Diplomáciai források szerint arról van szó, hogy Oroszország a módosított brit-francia-német határozati javaslatban szereplő szankciók közül ellenzi az iráni programmal kapcsolatban álló cégek, személyek és állami szervek külföldi javainak befagyasztását, és utazási tilalmukat. Ezek ugyanis ellehetetlenítenék az orosz nukleáris technológia Iránba irányuló exportját. Moszkva húzza az időt, nehogy vétójogát alkalmazva látványosan ellentmondjon Európának és az USA-nak.

Emyr Jones Perry brit ENSZ-nagykövet szerint nem volt szerencsés az amerikai időzítés. New Yorkban reménykednek, hogy karácsony előtt sikerül megszövegezni a BT-határozatot. Egy amerikai hivatalos forrás viszont úgy válaszolt a kritikára, hogy az USA sosem ijedt meg, ha az alapvető jogok, a politikai szólásszabadság megsértésének felvetéséről volt szó.

Közép-európai napilapok felhívása a fehérorosz ellenzéki vezető kiszabadításáért

Szabadságot Kozulinnak!

A Lukasenko-rezsim munkatáborba záratta a fehérorosz állami egyetem egykori rektorát, Alekszandr Kozulint. Egyetlen bűne az volt - amiért öt és fél évi börtönbüntetésre ítélték -, hogy indulni merészelt a márciusi elnökválasztáson a diktátor ellen.

Az elítélt 55 napja éhségsztrájkot tart, hogy felhívja a világ közvéleményének a figyelmét arra: hazájában folyamatosan megsértik az alapvető emberi jogokat és a demokrácia alapelveit. Feleségének küldött levelében Kozulin azt írta, hogy meg akarja menteni hazáját a "mocsártól", és hogy számít a "tapasztalt politikusok" reakciójára.

Kozulin tegnap teljesen kimerülve tudatta feleségével, hogy befejezi az éhségsztrájkot. Ezzel együtt még további öt évet kell börtönben töltenie politikai aktivitásáért.

Ezt nem tudjuk elfogadni! Arra kérjük kormányainkat és parlamentjeinket, hogy követeljék a belorusz hatóságoktól Alekszandr Kozulin azonnali szabadon bocsátását! Álljunk ki együtt egy olyan ember védelmében, aki hajlandó a végső áldozatot is meghozni a legmélyebb meggyőződéseiért!

Gazeta Wyborcza, Lengyelország

Lidové Noviny, Csehország

Lietuvos Rytas, Litvánia

SME, Szlovákia

Népszabadság, Magyarország

Ellenzéki aktivisták az emberi jogok napján, vasárnap Minszkben tiltakoztak Kozulin képével a kezükben
Ellenzéki aktivisták az emberi jogok napján, vasárnap Minszkben tiltakoztak Kozulin képével a kezükben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.