Rogán kitakarítja a parkolókat

Megszűnik a kivételezés a Belvárosban, legalábbis parkolási téren. Januártól minden közintézménynek fizetnie kell az általa foglalt területért, s ha ezt nem teszi meg, fizetős parkolóvá alakítja a kerület a mostanáig foglalt beállókat is. A képviselői irodaház legfeljebb negyven helyet vált meg az ott dolgozó politikusoknak.

Felszabadítják az Országgyűlés Irodaháza melletti parkolót, a képviselőknek mindössze 38-40 helyet tartanak fenn a jövőben, s bárki számára használható, fizetős beálló lesz januártól. Az eddig ingyen elfoglalt 110 parkolóhelyből ugyanis mindössze ennyit tud megváltani a következő évben az Országgyűlés. Vagyis januártól a politikusoknak legalább a parkolás terén nem járnak kiváltságok, ugyanolyan szabályok szerint várakozhatnak kocsijukkal, mint bárki más.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képviselői irodaház előtti és melletti  terület továbbra is az Országgyűlés kizárólagos helye marad, amire a parkolási társulással megkötik a szerződést és kifizetik az egy éves díjat. Rogán Antal, V. kerületi polgármester szerint a Széchenyi rakparton lévő többi parkolóhely ugyanakkor fizetőssé és - a rendőrség döntése függvényében - egyben nyitottá is válik, vagyis ha itt parkol országgyűlési képviselő,  akkor ezért neki is fizetnie kell. Erre a területre január első  napjaiban kiteszik a parkolóórákat is.

Rogán számításai szerint 80  millió forintba kerülne, ha az összes most használt helyet megváltaná az Országgyűlés, mert egy parkolóhely egy évre nagyjából hatszázezer forint lenne. Az V. kerületi polgármester erről azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést tartott Szili Katalinnal, az országgyűlés elnökével. A tárgyalást azonban januárban tovább folytatják, a házelnök szerint ugyanis előfordulhat, hogy találnak olyan  megoldást, amelyben legalább a parlamenti napokon többen használhatnak ingyen helyeket, mint a hét többi  napján. A januári folytatásra  meghívják a főváros illetékeseit is, mert - mondták - osztottak a hatáskörök a  parkolást illetően, és ezeket tisztázni kell. Szili Katalin bejelentette, hogy azt kérték az igazságügy-minisztertől, amennyiben lehetséges, csökkentsék a műveleti területet a Kossuth téren.

Az V. kerület fideszes polgármestere a múlt héten nyílt levelében Szili Katalin házelnök személyes közbenjárását kérte a  Képviselői Irodaház körüli parkoló helyzetének rendezése érdekében, és azt javasolta, hogy nyissák meg mindenki előtt azokat a  parkolóhelyeket, amelyek megváltására az Országgyűlésnek nincs  pénze. Szili Katalin ezt követően javasolta a személyes egyeztetést.  Rogán Antal a közelmúltban kezdte meg a "tisztogatást" a kerületi parkolókban. Kijelentette, ezezn a téren nincsenek kiváltságok, januártól - az ide vonatkozó érvényes rendelet értelmében - minden közintézménynek fizetni kell a parkolók használatáért. Számítások szerint ez mintegy 200 millió forint pluszbevételt jelent a kerületnek.

Rogán Antal
Rogán Antal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.