Harmincezer vegyszert vizsgál be az EU

Magyarországon kétezer, az EU-ban 27 ezer vállalkozást érint a három év vita után, ma elfogadott új vegyipari szabályozás. A környezet-, és fogyasztóvédők nem teljesen elégedettek.

Nagy többséggel fogadta el szerdán - második, minden bizonnyal utolsó olvasatban - az Európai Parlament strasbourgi ülése az EU REACH néven ismertté vált vegyipari szabályozását. Az európai bizottsági javaslattól számítva három éven át húzódó viták tétje az volt: hogyan lehet úgy bemérni a vegyszerek révén az emberre és a környezetre leselkedő veszélyeket, hogy közben az ágazat 27 ezer vállalatának versenyképessége is megmaradjon Európában. Brüsszel szerint az 1981 - a vegyszerek kötelező EU-regisztrációja - előtt kereskedelmi forgalomba került anyagok nem megbízhatóak. A nyár elején várhatóan hatályba is lépő REACH több tucat rendelkezést egyesít, ugyanakkor kompromisszumos megoldással szűkíti a bevizsgálandó termékek körét. Mintegy 30 ezer anyag került a REACH hatálya alá. Az évi egy tonnánál kisebb mennyiségben előállított, illetve importált kemikáliákkal a jogszabály eleve nem foglakozik. Az EU új, Helsinkiben létesülő ügynöksége felügyeli a többi anyag bevizsgálását. Ha nem is eredeti formájában, de megmaradt a magyar-brit javaslatra kezdeményezett "egy anyag - egy vizsgálat" elve, ami különösen a kis-, és középvállalkozásoknak jelent könnyebbséget, s az állatkísérleteket is csökkenti. A vizsgálatok lefolytatására tizenegy év áll rendelkezésre, de a legveszélyesebb, illetve a legnagyobb tételben előállított anyagok esetében három és fél év a határidő. A környezet-, és fogyasztóvédő szervezetek nem találják elég szigorúnak a nehezen lebomló, illetve az emberi szervezetre különösen veszélyes anyagokra vonatkozó követelményeket.

Hegyi Gyula EP-képviselő (MSZP) úgy vélte: elfogadható eredmény született. Hozzátette: mindez nem a folyamat vége, ugyanis hét éven belül felül kell majd vizsgálni a jogszabályokat, ami jó alkalom lesz arra, hogy előírják: az egy és tíz tonna közötti mennyiségű anyagokról is biztonsági jelentést kell készíteni. Olajos Péter (MDF) azt mondta: szükségünk van új, átfogó szabályozásra, amelynek keretében végbemehet a régóta halogatott, nagyszabású vegyianyag-felülvizsgálat. - Összességében elmondható, hogy a kompromisszumos csomag sokkal jobb, mint a korábbi, az első olvasatban. Sikerült a még erősebb, szigorúbb REACH-et kiharcolnunk - hangoztatta. Herczog Edit (MSZP) hangsúlyozta: az "egy anyag - egy regisztráció" elve önmagában mintegy tízmilliárd forint megtakarítást tesz lehetővé a magyar kis-, és középvállalkozásoknak. Hazánkban mintegy kétezer céget érint a leendő jogszabály.

(forrás: brüsszeli tudósítónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.