Piszkos bombához kellett a polónium?

Közel tízmilliárd forintra becsülik annak a nukleáris anyagnak az értékét, mely megölte Litvinyenko orosz ex-kémet. Nem csoda, hogy mostanra a rejtélyes haláleset merően új magyarázata is bejárta a sajtót.

Polónium nyomok Londonban, Hamburgban, Moszkvában és több repülőgépen, enyhén és komolyabban megfertőzött emberek tucatjai – a Litvinyenko-ügyet közel egy hónappal a kirobbanása után is átláthatatlan köd fedi. Az orosz fővárosból egy új verzióval bonyolódik tovább a történet: mi van, ha a polónium nem is mérgezéshez, hanem tömeggyilkossághoz kellett?

Putyin számára gyanúsan kedvező ez a teória. Eszerint ismeretlenek (valószínűleg Litvinyenko közreműködésével) nagyobb tételben kereskedtek a hasadóanyaggal. A találgatások szerint a feketepaicra szánt polóniumot Londonban használták volna fel egy piszkos bomba elkészítéséhez. Ez megmagyarázná, miért találhattak sugárfertzőzést ennyi helyen, miért volt ekkora összértéke az anyagnak, de azt nem, hogyan került végül Litvionyenko szervezetébe.

Ahogy német szakértők tegnap felhívták a figyelmet, az elszórt polónium elképesztő hanyagságra és tudatlanságra utal. Vagy szándékos félrevezetés áll a hátterében – teszik hozzá. Az anyagot ugyanis pofon egyszerű kezelni: már egy papírboríték is megakadáylozza a sugárfertőzést, ráadásul a por kézmosással vagy ruhatisztítással maradéktalanul eltűnik. Fertőző ember sem képes igazán nyomot hagyni másokon, mert izzadtság útján csak töredéke távozik a szervezetből.

A Millennium Hotel bárjában megfordult több száz vendéget keresnek a hatóságok a fertõzés miatt
A Millennium Hotel bárjában megfordult több száz vendéget keresnek a hatóságok a fertõzés miatt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.