Hiller szerint szűkíteni kellene az MSZP kongresszusának jogkörét

Az MSZP elnökének javaslata szerint ügyvezető elnöki tisztséget hoznának létre a pártban, hogy elnökké választása esetén Gyurcsány Ferenc ne a napi irányítási ügyekkel foglalkozzon. Hiller azt is felveti, hogy a jövőben ne a párt kongresszusa, hanem az elnökség hozzon döntéseket.

Hiller István megszüntetné az MSZP elnökhelyettesi posztját és bevezetné az ügyvezető elnöki tisztséget annak érdekében, hogy a leendő pártelnöknek, így az arra aspiráló Gyurcsány Ferenc kormányfőnek, ne kelljen a napi irányítási ügyekkel foglalkoznia; a szocialista pártelnök elképzeléseiről a Népszava szerdai számában írt egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva. "Hiller megszüntetné az elnökhelyettesi posztot és bevezetné az ügyvezető elnöki tisztséget. Így lehetővé válna, hogy a pártelnöki posztra aspiráló Gyurcsány Ferenc kormányfőnek megválasztása után ne kelljen a napi irányítási ügyekkel foglalkoznia" - olvasható a cikkben, amely Hiller István által jegyzett dokumentumra hivatkozik.

A Népszava szerint az írás az MSZP jövő februári kongresszusa elé kerülő vitaanyag. Mint írták, Hiller István az MSZP országos testületeinek feladatkörét is újragondolná. "A kongresszustól például elvonná azt a jogot, mely szerint a legfőbb döntéshozó szerv bármilyen döntést hozhat. Az országos elnökségnek a dokumentum határozottabb irányítási szerepet szán".

A pártelnök egyebek mellett azt is javasolja, hogy az elnökség hozza létre a Szociáldemokrata Alapértékek Bizottságát, amely olyan elméleti műhelyként működne, ahol a társadalompolitikai folyamatokat elemzik. Az új testület a többi között a párt programjának megvalósulását is felügyelné. A lap szerint Hiller István egy szocialista etikai kódex létrehozását is fontosnak tartja. Mint olvasható, a vitaanyag leszögezi azt is: "változtatni kell az MSZP eddigi politikai stratégiáján". A dokumentum szerint - mint írták - a pártnak kevesebbet kell törődnie az ellenzék törekvéseivel és többet a magyar társadalommal.

(MTI)

Hiller István
Hiller István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.