A Discovery kisebb sérülése nem befolyásolja a programot

Sikeresen befejeződött a Discovery legénységének első űrsétája. Jelentéktelen, a Discoveryt nem veszélyeztető sérülést mutattak ki az amerikai űrrepülőgép bal szárnyán, de emiatt nem kell visszatérni hamarabb a Földre.

Sikeresen teljesítette feladatát, és első űrsétájáról visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) közép-európai idő szerint szerda hajnalban a Discovery amerikai űrsikló két űrhajósa. Az amerikai Robert Curbeam és a svéd Christer Fuglesang egy kéttonnás napelemdarabnak az űrállomáshoz illesztésében segédkeztek. Hat és fél órát töltöttek az űrben, az állomáson kívül. A 11 millió dolláros berendezést egy az ISS-en belülről irányított automata kar emelte a helyére, ennek az illesztésében segédkeztek az asztronauták. Az űrállomás és a Discovery legénysége szombatig még két űrsétát tervez.

A Discoveryt közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban lőtték föl az űrbe, s kevesebb mint 48 órára rá dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson. Az amerikai űrsikló - hét űrhajóssal a fedélzetén - tervek szerint 11 nap múlva indul vissza a Földre.

Jelentéktelen, a Discoveryt nem veszélyeztető sérülést mutattak ki a vizsgálatok az amerikai űrrepülőgép bal szárnyán, ami nem befolyásolja a további repülést, és emiatt nem kell visszatérni hamarabb a Földre - közölték kedden az amerikai űrhivatal, a NASA képviselői. A bal szárnyról a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) vezérelt videoberendezéssel készítettek felvételeket. Korábban más műszerek egy kisebb ütést észleltek a szárny felületén, ami arra késztette a szakértőket, hogy még figyelmesebben tanulmányozzák a képeket. A tervek szerint az űrhajósok kedden kilépnek a világűrbe. A Discovery mostani útja során még két ilyen űrsétát tesznek az asztronauták. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.