Orbán: Tarlós igazi árnyék-főpolgármester

Tarlós István továbbra is a Fidesz főpolgármester-jelöltje, de nem kell belépnie a pártba, bírja Orbán Viktor bizalmát, szakmai kérdésekben szabad kezet kapott, csak politikai ügyekben kell havonta konzultálnia a pártelnökkel. Minderről papírja is van.

Ha volna árnyék-főpolgármester, az bizonyosan Tarlós István volna - legalábbis Orbán Viktor szerint. A Fidesz elnöke tegnap a Főpolgármesteri Hivatalban a júliusi megállapodás után ismét szerződést kötött a párton kívüli fővárosi frakcióvezetővel. Ez alapján Tarlós továbbra sem lép be a Fideszbe, Orbán és közte nincs alá-fölé rendeltségi viszony, szakmai kérdésekben szabad kezet kap a korábbi óbudai polgármester, politikai kérdésekben viszont konzultálniuk kell, ezenkívül havonta, rendszeresen egyeztetnek majd a fővárosi ügyekről.

Orbán szerint továbbra is Tarlós a párt főpolgármester-jelöltje, "ez nem nyitott kérdés". A pártelnök szerint "a Fideszben nincs interregnum, nincs köztes állapot két választás között, bármikor bármilyen váratlan politikai esemény történne, a Fidesz készen áll arra, hogy akár az ország, akár a főváros életét irányítsa".

"Életed legjobb szerződését kötötted meg" - mondta tréfásan és félhangosan Orbán Tarlósnak a keddi aláírási ceremóniát követően. Tény, hogy a kettejük közötti megállapodásnak köszönhetően a fővárosi Fideszben a párton kívüli frakcióvezetőnek - egyben a KDNP-t is magában foglaló frakciószövetség elnökének - van immáron a legerősebb szava. Bár kezdetben a Fideszen belül sokan tartottak attól, hogy az öntörvényű Tarlós túlzottan önjáróvá válik, a volt óbudai polgármester eddig - az ellenzéki párt szemszögéből nézve - ragyogóan bevált a Fővárosi Közgyűlésben. Ha kellett, a kormánypártokkal együtt szavazott a "város működése szempontjából fontos ügyekben" (ilyenek voltak a 2007-es útfelújítások), a kormánypártok koalícióképtelenségét látva pedig még az MSZP-hez is volt néhány kedves szava ("ők az alkuképesebbek az SZDSZ-hez képest").

Tarlóson kívül a frakció befolyásos tagjának számít Pesti Imre budapesti regionális pártigazgató - Tarlós rajta keresztül tartja a kapcsolatot Orbánnal -, aki két éve a rákosmenti polgári körök nevében szervezett (utóbb a zászlóégetés miatt elhíresült) tüntetést a Tilos Rádió ellen. Pesti pártbeli csillagja ezután gyorsan emelkedett, előbb Pest megyei koordinátor lett, majd a Fidesz elnökének kifejezett kérésére került fel a párt budapesti listájának befutó helyére. (Az Orbán által átírt listát csak második nekifutásra sikerült jóváhagyni, elsőre ugyanis fellázadt a budapesti választmány, és Pestit kihúzták a lajstromból.) Pesti lehet a jelenlegi budapesti Fidesz-elnök, a fővárosban már nem, csak az Országgyűlésben és a XI. kerületben politizáló Kupper András utódja.

A "Fidesz történelmi győzelmét hozó" októberi önkormányzati választások óta Orbán tegnap először állt ki Tarlós újbóli főpolgármester-jelöltsége mellett. Mint a pártelnök elmondta, Tarlós jelölése a párt elnökségének az álláspontját tükrözi. Bár 2010 még messze van, Orbán bejelentése bizonyára nemcsak a szavazóknak, hanem azoknak a fideszes politikusoknak is szól, akik szintén fontolgatják, hogy négy év múlva ringbe szálljanak Demszky Gábor székéért. Ilyen ambíciókat dédelget Pokorni Zoltán, aki a Fidesz parlamenti frakciójának vezetése helyett inkább a párt legerősebb budapesti bázisának számító XII. kerületben lett polgármester, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy a fővárosi politikában folytatja. Pokorni háttérbe szorulását mutatja, hogy a Fidesz fővárosi frakciójában semmilyen tisztséget nem kapott, és nem volt jelen a tegnapi aláírási ceremónián sem, míg például Tarlós utódja, Bús Balázs III. kerületi fideszes polgármester viszont igen. Tarlós megerősítése szólhat a majdani főpolgármester-jelöltségre szintén vágyó Rogán Antalnak is, aki a fővárosi MSZP-frakcióvezetővé emelkedő Steiner Páltól vette át az V. kerületi polgármesteri tisztséget.

Szerzõdtek
Szerzõdtek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.