A pirosarany akasztása

A dzsinglbelszes, arany angyalkás, piros masnis karácsonyt várókat minden bizonnyal meghökkenti majd az a tizenöt fa, amelyet bútortervezők, kertépítők, divattervezők, belsőépítészek, dizájnerek és festők terveztek és állítottak fel a pesti Erzsébet téren lévő Gödör Klubhoz vezető lépcsősoron.

Az ötletgazda, az Elle Dekor lakberendezési magazin szerkesztősége mindössze egyetlen feltételt szabott: a háromméteres alkotások legalább formavilágukban emlékeztessenek egy karácsonyfára.

Így aztán abszolút illik a képbe a Use divattervező csoport fája, amely egy gyors lefolyású lakástűz utáni állapotot rögzít. Lecsupaszított fájukat feketére festették, és elhízott, fröccsöntött varjakat - a csoport idei kollekciójának totemállatát - szigszalagoztak rá. - Ez egy afterkarácsonyfa, amely az ünnep utáni vákuum érzését idézi - mondja a Use egyik alapító tagja, Tóth András divattervező. - A multiplázás, a pénzköltős karácsony elleni állásfoglalásnak szántuk - definiálja művüket.

Többen a hagyományok mellett magát a karácsonyfát is száműzték elképzeléseikből. Egy köteg damilból és egy plexirúdból készített "favázat" az AO nevezetű kertépítészcsapat, hogy aztán karibi hangulatot idéző narancs és pink selyemvirágokkal szórják meg azt. - Mi inkább a faültetésben hiszünk, így szóba sem jött, hogy kivágott fát díszítsünk fel - magyarázza a színpompás építmény egyik kiötlője, Szabó Erzsébet. Az összecsukható, mosható alapot jegyző társaság szerint, akik ismerik korábbi munkáikat - a padlizsán- és brokkoliszobrokat, illetve például az uborkával megtöltött vázáikat -, egy pillanatig sem csodálkoznak majd a délies hangulatot idéző örömfán.

A több ezer forint per méteres fák megvételét kerülheti el az, aki a szervezők saját fáját tekinti etalonnak. Ők például a hópehelymintában hisznek. Hogy mire ragasztja az ember - fémgúlára, mint ahogy ők tették, vagy épp az ajtófélfára -, szerintük teljesen mindegy.

Azért "hús-vér" fenyőfák is ácsorognak a lépcsősoron, legfeljebb szokatlan díszekkel megrakva: használt CD-vel, műanyag tojásokkal, pirosra festett tölcsérrel és számítógépes egerekkel, vagy mondjuk tubusos pirosarannyal. (A kiállítás december 27-ig tekinthető meg.)

Délies hangulatú és afterkarácsonyfa
Délies hangulatú és afterkarácsonyfa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.