A gyilkosok alulértékelték a brit doktorokat

Alex Goldfarb, a polónium-210-fertőzésben elhunyt Alekszandr Litvinyenko barátja és szóvivője szerint a tettesek nem számítottak arra, hogy fény derül a radioaktív anyagra.

Néhány külföldi újságíróval, köztük a Népszabadság tudósítójával beszélgetett kedd délelőtt Alex Goldfarb, az Egyesült Államokban élő emberi jogi aktivista, aki a november 23-án elhunyt Alekszandr Litvinyenko bizalmasaként vonult be a köztudatba. Ugyancsak tegnap került nyilvánosságra a hír, hogy brit és orosz nyomozók után az Interpol is bekapcsolódik a KGB-, majd FSZB-alezredes gyilkosainak megállapítására indított vizsgálatba.

Goldfarb, aki korábban a Soros Alapítványnak dolgozott, és szoros kapcsolatban áll Borisz Berezovszkij iparmágnással is, biztos abban, hogy a merényletet olyan személyek követték el, akik nem számítottak arra, hogy a brit orvosok rájönnek a fertőzés okára, és a sugárzás természeténél fogva a rendőrség fel tudja deríteni a radioaktív anyag útját. A bizonyítékok alapján biztosra veszi, hogy bár Andrej Lugovoj azt állítja, a nyomozók nem tekintik gyanúsítottnak, ő és két társa, Dimitrij Kovtun és Vjacseszláv Szokolenko közül valamelyik csempészte bele a Millennium Hotel bárjában Litvinyenko teájába az izotópot.

Alex Goldfarb egyetértett az újságírókkal abban, hogy az orosz elnöknek nem érte volna meg kockára tenni nemzetközi hírnevét a nem különösebben veszélyes Litvinyenko meggyilkolásával. Belpolitikai szempontból más a helyzet, és a jelenlegi nacionalista hangulatban nem árt Putyinnak az árulónak tekintett, a rendszert szüntelenül bíráló titkosügynök elhallgattatása. Goldfarb egyébként nem a kormányt, hanem a titkosszolgálatokat hibáztatja.

Litvinyenko szóvivője viszszautasította Julia Szvetlicsnaja orosz politológusnak a The Observer lapban megjelent, semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott állítását, mely szerint Litvinyenko orosz oligarchák és korrupt hivatalnokok zsarolásával próbált meg pénzhez jutni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.