Tovább központosítják a rákgyógyászatot

Vannak olyan területei az országnak, ahol a daganatos betegek nem jutnak hozzá a megfelelő kezelésekhez. Az egy éve létrehozott onkológiai centrumok rendszere sem segített ezen. A kormány ezért úgy döntött: új rendszer kialakítására tesz javaslatot.

Megdöbbentő eredményre jutott az onkológiai ellátásról most lezárult szakfelügyelői elemzés. A vizsgálat az új rendszer első fél évének tapasztalatai alapján arra volt kíváncsi, egyenlővé váltak-e az ország különböző pontjain élő daganatos betegek gyógyulási esélyei.

Az adatok egész országrészekre kiterjedő fehér foltokat mutattak egyes terápiáknál, vagyis Magyarországon vannak olyan területek, ahol a betegek nem kapják meg a szükséges kezeléseket. Az is kiderült, hogy a kijelölt rákgyógyászati centrumok jelentős része nem teljesíti központi feladatait, csökkent a betegforgalmuk, és nem a legkorszerűbb kezeléseket alkalmazzák. Pedig az egy éve bevezetett új rendszer lényege éppen az volt, hogy a betegeket olyan helyen lássák el, ahol a lehető legjobb terápiát kapják.

Az észak-magyarországi régióban például két, egymás közelében lévő centrum között is óriási eltérés van. Míg az egyik gyakorlatilag minden beteget ellát valamilyen, kérdéses persze, hogy milyen kezeléssel, a másik forgalma lényegesen kisebb, ott viszont csak a legkorszerűbb gyógyszereket kapják a páciensek, de vajon mi van a többi beteggel?
Óriási az eltérés a sugárterápiás ellátásban is.  A Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön lévő centrumok uniós színvonalon működnek, Észak- és Közép-Magyarországon, Budapesten és Pest megyében viszont kritikus a helyzet, Közép-Dunántúlon pedig nincs sugárterápiás ellátás.

Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem docense, a jelentést készítő országos szakfelügyelő kérdésünkre elmondta: az adatok alapján úgy tűnik, nincs szükség mind a 39 önálló centrumra. A tíz leghatékonyabban dolgozó központ is el tudná látni az ország betegeit, a megyei, városi ellátók, illetve szakrendelések pedig segíthetnék a legmagasabb szintű ellátást. Így az onkológiai pénzek is oda kerülhetnének, ahol a tényleges ellátás folyik, a hatékony gyógyítás ugyanis ma komoly ráfizetés: a legtöbb vastagbéldaganatos beteget ellátó Szent László Kórházban például ez a munka az elmúlt hónapokban mintegy háromszázmillió forintos veszteséget okozott.

A kormánydöntés már megvan arról, hogy az onkológiai rendszert alapjaiban kell újragondolni, s úgy tudjuk, a centrumok új kijelölése is hamarosan megtörténik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.