Hollywood-lázban a befektetők

A most elkészült pomázi Stern Stúdióban forgatják az Eichmannról szóló filmet. Jövőre ígérik a grandiózus etyeki filmkomplexum megnyitását, és Budapesten is terveznek új filmgyárat. A Hollywood-láz csak a Mafilmet kerüli el.

Két hatalmas műteremben építettek föl díszleteket a nemzetközi koprodukcióban készülő – Eichmannról, a náci „végső megoldás” hírhedt végrehajtójáról szóló – film forgatásához. A másfél milliárdos beruházásban készült Stern Filmstúdió eredetileg 2004-re ígért nyitása jócskán megkésett ugyan, de mára teljes üzemre kapcsoltak Pomázon. A befektető-üzemeltető Szabados Róbert és lánya, Horkay-Szabados Amy szerint ez csak az első lépés. A mostani kettő mellé még két kisebb műtermet is építenének. Gondoltak egy házi vetítőre és a Pilisben egy backlot, vagyis szabadtéri díszletfalu létrehozására is.

A családi vállalkozás technikailag kiváló, szervezete viszont valóban familiáris: húsz alkalmazottat foglalkoztatnak, csak a produkciókhoz vesznek föl több munkatársat. Közöttük olyanokat, akik az elmúlt évtizedekben a mostani filmgyár helyén működő fonalüzemben dolgoztak. A mai Stern története ugyanis mesébe, stílszerűbben: filmbe illő.
Szabados Róbert Kanadából hazajőve a kilencvenes évek elején megvette a Hazai Fésűsfonó pomázi üzemét és működtette – egyre kisebb sikerrel. A kínai késztermék kiszorította ugyanis a fonalat. Le kellett állni. Körülnéztek, mihez kezdjenek, és véletlenül jutott eszükbe a filmgyártás. Körbejárták a környező országokat, hetvenegy filmes cég adatait gyűjtötték össze, mielőtt a pomázi átépítésbe kezdtek.

A kezdet biztató: jelenleg két külföldi produkció várakozik, hogy bejusson a műtermeikbe, eggyel pedig hosszabb, jövő évre szóló szerződést készülnek kötni. Próbaképpen két magyar kisfilm már elkészült, és más hazai forgatásokat is várnak. Szabados Róbert megjegyzi, nem a Mafilm elől akarja elhalászni a kuncsaftokat, és nem tart az övénél nagyobb etyeki filmes beruházástól sem, olyan nagy az igény a filmes kapacitásra ebben a térségben.

Ezt erősíti meg Krisán László, az Etyeken épülő Korda Filmstúdió ügyvezetője is, aki üdvözli a Stern nyitását. Az etyeki komplexum a tervek szerint jövő májusban – a cannes-i filmfesztiválra időzítve – kezd működni, jelenleg is gőzerővel folynak az építési munkálatok. A hat műtermet és kiszolgálóegységeket magában foglaló filmgyár igazi vonzereje a 6069 négyzetméteres épület lesz, amelyben a világ legnagyobb vízi és víz alatti felvételekre alkalmas műtermét alakítják ki.

A nemzetközi érdeklődés valóban komolynak látszik, mert híreink szerint a legnagyobb független, amerikai stúdiókat működtető cég szívesen társulna magyar partnerekkel egy budapesti, állítólag újpesti stúdióegyüttes létrehozásához. A magyar résztvevőtől, Terták Ádámtól egyelőre csak annyit sikerült megtudnunk, hogy a terv várhatóan a jövő év elején körvonalazódik.

Eközben fölszámolási eljárás indult a kincstári „álomgyár”, a Mafilm hatalmas adósságot fölhalmozó leányvállalatánál, a Szcenikánál. A híres fóti díszletfalu már a banké. Az anyacég azonban működik, a fóti stúdiókat, raktárakat, berendezéseket használják, méghozzá Tolmár Tamás vezérigazgató szerint eredményesen. 2007-re is kilátásban vannak megrendelések, folytatják például a BBC Robin Hoodját (talán ezúttal jobban vigyáz majd a produkció a kazettáira). A Mafilmnek tehát akadnak megrendelői, csak igazi tulajdonosa még mindig nincs. A politikai döntéshozók nem kapták el a Hollywood-lázat, nem sietnek a megoldással. Emiatt késnek a nagyon várt Mafilm-fejlesztések, a befektetők viszont már itt vannak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.