Fényvisszaverőt mindenkire!

A balesetek csökkentése érdekében módosítani akarják a KRESZ-t. A gyalogosok és kerékpárosokra is feladnák például a fényvisszaverő mellényt.

Magyarországon évek óta átlagosan 1300 ember veszti életét közúti balesetben. Közel 68 százalékuk gépjárműben utasként, több mint 23 százalékuk gyalogosként és majd 9 százalékuk kerékpárosként veszti életét. Ezért is akarja módosítani a KRESZ-t a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal közösen dolgozik. A gazdasági tárca a honlapján szavazni lehet a tervezett módosításokról.

A főbb változtatások a következők lennének:

1. Lakott területen kívül az úttesten közlekedő vagy az úttesten tartózkodó gyalogosok számára – éjszaka és rossz látási viszonyok mellett - kötelezővé válik a fényvisszaverő mellény használata.

2. Éjszaka és rossz látási viszonyok mellett lakott területen kívül kerékpárral közlekedők részére szintén kötelezővé válik a fényvisszaverő mellény használata.

3. Járműveken minden gyermeket külön ülőhelyen kell elhelyezni, illetve kötelezővé kell tenni biztonsági gyermekülésben történő elhelyezésüket.

4. A lakott területen kívüli forgalomban közlekedő autóbuszokban kötelezővé kell tenni az ülésekhez beszerelt biztonsági övek használatát.

5. A csoportos gyermekszállítást végző iskolabuszok külső megjelölését, az ülésekhez biztonsági öv beszerelését és a biztonsági gyermekülés használatát kötelezővé kell tenni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.