Pataki védi a magyarságot

- Amerika nem egyedül vezeti a világot, és mindig akkor került bajba, amikor egymaga cselekedett - jelentette ki Chuck Hagel szenátor az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) hétvégi Mikulás-vacsoráján. A nebraskai politikus felidézte, hogy Monor térségében üzletemberként közreműködött az üvegszálas informatikai kábelek lefektetésében. Az amerikai magyarok legbefolyásosabb szervezetének szokásos év végi összejövetelének meghívott szónokaként a republikánus szenátor mind a nemzetközi élet, mind a belpolitika kapcsán a konszenzus fontosságát emelte ki.

 

A washingtoni magyar nagykövetségen megrendezett díszvacsorán Hagel mellett megjelent George Pataki, New York állam leköszönő kormányzója is. A republikánus politikus Hagelhez hasonlóan meleg szavakkal méltatta a rendezvényen kongresszusi elfoglaltsága miatt a családja által képviselt demokrata párti Tom Lantost, a képviselőház külügyi bizottságának leendő elnökét. Pataki szerint az '56-osoknak köszönhető, hogy Magyarországon ma szabadság van. Derültséget kiváltva hozzátette: - Most végre otthon is ugyanúgy veszekedhetnek a politikán, mint mi itt, Amerikában.

Pataki apai nagyszülei Szabolcsból vándoroltak ki, és a családban hagyomány, hogy a fiúgyermekeket Kossuth Lajos és George Washington tiszteletére felváltva Louisnak és George-nak keresztelik. A New York éléről harmadik mandátuma végén a napokban távozó kormányzó Simonyi András nagykövet szelíd unszolására sem volt hajlandó bejelenteni azt, amit mindenki sejt: indul a 2008-as elnökválasztáson. Beszédében szólt arról, milyen élmény volt számára 1956-ban a családi farm egyetlen tévéjén a magyarországi tudósításokat követni. Mint mondta, annak a kisfiúnak és annak a régi fekete-fehér tévének is köszönhető, hogy a lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén épülő felhőkarcolót Szabadság-toronynak hívják majd.

A kormányzó erőteljes szavakkal beszélt a Kárpát-medencében kisebbségben élő magyarság hátrányos helyzetéről, hogy sok helyen nem használhatják anyanyelvüket, nem taníttathatják magyarul gyermekeiket. Szerinte Trianonban Magyarországnak nem volt egyetlen barátja sem, ma viszont az amerikai magyarok azok a barátok, akik kiállnak a szabadságjogokért. - A székelyek ezerötszáz éve élnek mai területükön, megilletik őket ugyanazok a jogok, mint bennünket itt, Amerikában - mondta szenvedélyes beszédében George Pataki.

Maximilian Teleki, a HAC elnöke
Maximilian Teleki, a HAC elnöke
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.