Litvinyenko halála - Hamburgi sugárnyomok

Németországra és Oroszországra tevődött át a Litvinyenko-gyilkosság után nyomozó brit rendőrök figyelme. A Scotland Yard nyomozói Moszkvába és Hamburgba utaztak. Hamburgban két lakásban (ahol Dmitrij Kovtun, Litvinyenko üzlettársa megfordult) és egy autóban találtak sugárnyomokat. Kovtun volt felesége, két gyermeke és az exnej élettársa sugárfertőzést szenvedett. A német rendőrség nem közölte, milyen fokú a fertőzés, de értesülések szerint a sugárzás nem okozott közvetlenül betegséget.

Az orosz fővárosban egy kórházban az orosz főügyészség emberei az angolok jelenlétében mintegy három órán át tanúként hallgatták ki a gyanúsítottként számon tartott Andrej Lugovoj üzletembert. Lugovoj testénél is kattogott a Geiger-Müller sugárzásmérő, jelezve, hogy a titkosszolgálati múltú ember is kapcsolatba kerülhetett a Litvinyenko halálát okozó polónium-210-es izotóppal.

Lugovoj és Litvinyenko ezelőtt körülbelül tíz évvel Borisz Berezovszkij nagyvállalkozó biztonsági alkalmazottja volt. Lugovoj, üzlettársa, Dmitrij Kovtun és Litvinyenko október végén együtt teázott a londoni Millennium szálló bárjában. Feltételezik, Lugovoj szállodai szobájában keverték a halálos sugárfertőzést okozó mérget és öntötték Litvinyenko teájába. A méreg három hét múltán a halálát okozta.

Az orosz nyomozók Londonban ki akarják hallgatni Berezovszkijt, valamint a brit menedékjogot kapott Ahmed Zakajev csecsen szeparatista vezetőt. Sajtóhírek szerint mindketten hajlandók tanúvallomást tenni, de nem a londoni orosz nagykövetségen és csak azal a feltétellel, hogy az orosz nyomozókat előzetesen sugárzásvizsgálatnak vetik alá. Litvinyenko özvegye egyelőre nem jelezte, tanúskodna-e az oroszoknak. Moszkvában felreppent feltételezések szerint a gyilkosságot akár Berezovszkij is megrendelhette.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.