A történelem ítélete egyértelmű

Halálával Pinochet megmenekült attól, hogy bíróság ítélkezzék felette 16 évig tartó diktatúrájának emberi jogsértései miatt. Mint a madridi El País publicisztikája állítja, kevés név azonosult annyira a borzalommal és a szégyentelenséggel, mint a puccsista tábornoké, a despotikus és korrupt diktátoré. Jellemző, ahogy legutóbb, 91. születésnapja alkalmából a felesége által felolvasott üzenetében azt közölte, hogy "nem érez haragot senkivel szemben". Ugyanakkor ezúttal sem kért bocsánatot azoktól, akiket árvává tett, sem azoktól, akiket megrabolt.

Hasonló a véleménye a francia Liberationnak: Pinochet több mint négy évtizede testesíti meg a "gazember" alakját. Halála nem teheti a világot elnézőbbé, nem menekülhet el a történelem ítélete elől, akkor sem, ha ezt az embert nem ítélték el életében.

Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró szerint folytatni kell a diktatúra rémtettei ügyében indult bírósági eljárásokat Chilében és Spanyolországban is. Garzón volt az, aki a spanyol áldozatok nevében kezdeményezte a chilei exdiktátor 1998-as londoni letartóztatását. A brit bíróság Pinochet egészségi állapotára hivatkozva, 16 havi házi őrizet után végül elutasította a spanyol kiadatási kérelmet. A vizsgálóbíró utalt arra, hogy Chilében mintegy 400 eljárás van folyamatban a junta alatti kegyetlenkedések ügyében.

A Fehér Ház fejet hajt Augusto Pinochet volt chilei diktátor uralmának áldozatai előtt - közölte Tony Fratto szóvivő, aki a chilei történelem legnehezebb időszakának nevezte a diktatúra 16 évét.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szerint Pinochet "a dél-amerikai történelem egy sötét időszakának a jelképe". Annak idején Chilét követve a térségre "hosszú éjszaka" köszöntött, a tekintélyuralmi államcsínyek nyomán "kialudt a demokrácia fénye".

Egyébként hétfőn is folytatódtak Chile több városában a zavargások. Vasárnap a diktátor halálát ünneplők közül szélsőséges fiatalok - miként a puccs szeptember 11-i évfordulóján rendszerint - összecsaptak a Moneda elnöki palotát védő rendőrökkel, akik vízágyúk és könnyfakasztó gránátok bevetésével útjukat állták.

Pinochetet katonai tiszteletadással hantolják el, de a keddi temetést nem állami ceremónia keretében rendezik, és nemzeti gyászt sem hirdetnek. Így döntött Michelle Bachelet, Chile szocialista elnöke.

Pinochet-kronológia

1973. szeptember 11.: A hadsereg főparancsnokaként puccsal megdönti Salvador Allendét.

1974: Köztársasági elnöknek nyilvánítja magát, megtartva a hadsereg vezetését.

1981: Új alkotmánnyal meghoszszabbítja elnöki hatalmát 1989-ig.

1986: Sikertelen merénylet: öt testőre meghal, de ő megússza.

1988: Elveszti a népszavazást, amellyel 1998-ig lett volna elnök.

1989: Jelöltjével szemben Patricio Alwyn nyer az elnökválasztáson.

1990: A hadsereg főparancsnoka marad 1998-ig.

1998: Beterjesztik ellene népirtás és emberrablás vádjával az első bűnvádi feljelentést.

2000: 503 napi londoni házi őrizetből hazautazhat Chilébe.

2001: Első ízben chilei bíróság megvonja mentelmi jogát, s 75 rendbeli gyilkosság vádjával eljárás indul ellene, de ezt megszüntetik egészségi állapotára hivatkozva.

2004: Amerikai szenátusi vizsgálat szerint dollármilliókat tartott titkos külföldi számlákon.

2005: Felesége és egyik fia, majd ellene is per indul 11 millió dolláros adócsalásért.

2006: Perbe fogják 35 személy eltűnésének és 23 esetbeli kínzásnak a vádjával. Ugyancsak vád alá helyezik Allende két testőrének elrablása és meggyilkolása miatt.

2006. december 10.: Meghal a katonai kórházban, ahová egy héttel korábban vitték be infarktussal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.