Elment a despota

Augusto Pinochet chilei exdiktátor távozott az élők sorából, amolyan jóságos nagyapaként, fiai és unokái által körülvéve egy kényelmes kórházi ágyon. Áldozatainak nem adatott meg ilyen sors.

Infarktusa lehetővé tette számára, hogy ismét megcsúfolja az igazságszolgáltatást. Miként a múlt évben is, amikor az Egyesült Államokban kiderítették, hogy a Riggs Bankban és a portugál Espirito Santo Bank miami leányfiókjánál s néhány további pénzintézetnél majd 40 millió dollárnyi vagyont halmozott fel titkos számlákon.

Egy desaparecido (eltűnt) anyjának a TV-Chile kamerái előtti szavai foglalják össze a több mint háromezer áldozat hozzátartozóinak az érzelmeit, akiknek egykor azt mondták: "a marxista rák elleni keresztes hadjárat" volt Pinochet puccsa 1973. szeptember 11-én, mindössze 19 nappal azután, hogy Allende megbízta a tábornokot a hadsereg vezetésével. A santiagói székesegyház kapujánál - ahová mindennap elmegy meggyilkolt fia lelkéért imádkozni ez a 78 éves katolikus asszony - kifakad: - Ez a rabló, áruló, megalkuvó és gyáva halála. Remélem, hogy a túlvilágon várják majd a lelkei azoknak az embereknek, asszonyoknak, gyerekeknek és öregeknek, akiket az ő parancsára kínoztak és gyilkoltak meg. Ott várják majd csendben, hogy aztán hagyják belezuhanni a pokol legmélyebb üstjeinek forró vizébe...

Chile történetének leghoszszabb ideig (1973-1990) egyszemélyi hatalmat gyakorló vezetője az elnyomás kereteit "a hazának a kommunizmustól való megmentése" ürügyén hozta létre. Latin-Amerikában elsőként vezette be erőszakkal a neoliberális rendszert. A győzelem ára: 3000 meggyilkolt és eltűnt, 35 ezer megkínzott, a száműzetés miatt fájdalmasan szétszakított család. Pinochetet diktatúrája során feltétel nélkül alkalmazkodó tisztikar vette körül, miközben jobb esetben nyugdíjba küldte vagy fizikailag megsemmisítette azokat a tábornokokat, akiktől tartott. Egyikük volt Alberto Bachelet, a légierő tábornoka, Allende egykori munkatársa, akit annyira megkínoztak, hogy a börtönben halt meg, miközben lánya, a jelenlegi elnök, Michelle Bachelet emigrációba kényszerült.

A demokrácia hamvain Pinochet elrendelte a köztársaság újjáalapítását, amely végzett a jóléti állammal. Privatizáltak, olcsón magánkézbe kerültek az állami vállalatok, amelyekkel beindult a neoliberális gazdaság "chilei modellje", azzal az ürüggyel, hogy megszüntessék az Allende-kormány időszakának ellátási nehézségeit.

1973. szeptember 10-én, egy nappal a puccs előtt, ügyeletes voltam a Monedában. Kimentem a palota környéki utcákba, valóban nehéz volt húst, halat, cukrot vagy rizst kapni. Az ellenzéki sajtó a kormányt vádolta, miközben valójában a sztrájkoló fuvarozók segítségével az ellenzék élelmiszert halmozott fel, hogy káoszt teremtsen. Két nappal a puccs után az emberek nem hittek a szemüknek: az üzletek tele voltak áruval.

Pinochet hatalomra kerülése után nyíltan hirdette, hogy a spanyol caudillo, Francisco Franco nagy csodálója. S miként Franco négy évtizeddel korábban, most Pinochet mutatkozott messianisztikus szerepkörben. Kormányzása első éveiben tanácsadói a neoliberális modellt indították be, privatizálták a társadalombiztosítást, a közoktatást és a közegészségügyet.

A diktátor halála szükségszerűen lezár egy történelmi fejezetet, miként az életünkben is egy szakaszt. Számtalan üzenetet váltottam régi chilei barátaimmal, sokukkal együtt dolgoztunk Allende stábjában. Az üzenetekben leggyakrabban az 1970-1973 közötti "felejthetetlen, bátor kísérletről" esik szó, tele elkötelezettséggel, eszmékkel, energiával, áldozatkészséggel. Ez volt az én, a mi nemzedékünk Chilében.

Az Allende-kormány idején a köztársasági elnökség nemzetközi információs osztályának a vezetője

Ezen az archív felvételen Augusto Pinochet még hadsereg-fõparancsnok, aki kevéssel késõbb elnöke, Salvador Allende (jobboldalt) ellen hajt végre puccsot  F
Ezen az archív felvételen Augusto Pinochet még hadsereg-fõparancsnok, aki kevéssel késõbb elnöke, Salvador Allende (jobboldalt) ellen hajt végre puccsot F
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.