Nyitott ablakból a menhelyre

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elzárkózott a részletek ismertetésétől. Csak annyit mondott, hogy vizsgálják az anya felelősségét, aki magára hagyta kétéves lányát és ötéves fiát, akiket a fővárosban egy első emeleti nyitott ablakból a tűzoltók és a rendőrök mentettek ki. Annyit még elárult, hogy a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézetbe vitték a kicsiket, édesanyjuk csak éjjel, kettő után kezdte keresni a gyerekeket. Mint mondta, a gyámhatóság feladata lesz dönteni a kicsik sorsáról. Az anyáról, életkörülményeiről és arról, hogy hol járt, amikor a gyermekeit egyedül hagyta, már nem mondott semmit.

A szemtanúk beszámolója szerint a járókelők figyeltek fel a főváros egyik legdrágább belvárosi bevásárlóutcájának nyitott ablakában vasárnap délután a magukra hagyott gyerekekre. A kisebb félmeztelenül, egy szál pelenkában a forgóablaknak dőlve ült a belső párkányon. Ötéves nővére derékig kihajolva bámészkodott. Egyre nagyobb tömeg alakult ki az V. kerületi Haris közben: próbálták rávenni a kicsiket, hogy csukják be az ablakot.

Nem hallgattak az utcáról felkiabálókra. A világhírű divatház reklámembere, az aranyba öltözött Mikulás is próbálkozott. Őrá sem hallgattak.

- Fél öt körül két hölgy figyelt fel a kicsikre, hét körül vitték el őket - mutatja a csillogó portálok szomszédságában a most is nyitott ablakot a helyszínen az inkognitóját őrző Aranymikulás. A fényes, elegáns utcáról egy melléklépcsőn megyünk útmutatása alapján a Párisi udvar átjárója fölötti lakáshoz. Hiába csöngetünk. A szomszéd sincs itthon. Több lakás nincs is ezen a szinten.

Nem ismerte őket senki - mondja az egy emelettel feljebb lakók egyike. Ez egy melléklépcső. Talán, ha két hónapja jöttek ide. Megtudom még, hogy volt, akinek feltűnt a nem túl jól öltözött nő. Miből tellett neki a drága környékre?

Az Aranymikulás szerint látszott rajtuk, nem dúskálnak a javakban. Emlékszik rájuk, talán 25 éves lehet az édesanya. Amikor pár napja szaloncukrot adott az üzlet előtt a gyerekeinek, a nő elpanaszolta, hogy a férjét börtönbe csukták.

Remélhetőleg nem fáztak meg a gyerekek. A kisebb már erősen lehűlt, amikor a tűzoltók elérték. Azonnal megfürdették meleg vízben, tisztába tették és megetették, amíg a rendőrség próbált a szülők nyomára jutni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.