Egymásnak ugrott a MeH két szerve

A kancellária két szervezete veszett össze azon, ki vegyen a rendőrségnek és a határőröknek új rádiókat. Az eljárás nem ért véget, és emiatt Magyarország könnyen bukhat pár millió euró uniós pénzt.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elé citálta tegnap a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egységet (KPSZE) a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF): előbbi ugyanis - három különböző tenderben - összesen mintegy három-négyezer új rádiókészüléket akar vásárolni a rendőröknek és határőröknek, hogy azok használhassák a számukra kiépített Egységes Digitális Rádiótávközlő-rendszert (EDR). Csakhogy - állítja a "felperes" KSZF - erre neki volna jogosultsága, hiszen ezeket a készülékeket központi közbeszerzéssel kell megvásárolni, vagyis neki kell kiírni és lebonyolítani a tendert, nem másoknak. Ők pedig már folytatják is az eljárást 23-32 ezer készülék beszerzésére - sőt eredményt is akarnak hirdetni december 21-én. A megtámadott KPSZE szerint viszont azért lehet nekik külön tenderük, mert ők a schengeni alap pénzeit használják fel - az uniós forrást pedig csak ők oszthatják el. Ráadásul az uniós pénzt csak vásárlásra lehet felhasználni, lízingre nem - márpedig a KSZF óriás tendere leginkább ezzel számol. A megtámadott szervezet álláspontjából az is kiolvasható: tulajdonképpen a KSZF nem alapozhatna arra, hogy az általa beszerzett berendezéseket fedezhetik majd uniós pénzekből. Ez a 23-32 ezres készülék-beszerzés alapját rendítheti meg: a közbeszerzési pályázatot ugyanis nem lehet forrás nélkül meghirdetni. Más kérdés: a KSZF is az alapokat támadja, hiszen a három kisebb, nem általa kiírt tender megszüntetését kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól.

Nincs idő sokat gondolkodni: a schengeni alap pénzeit az év végéig lehet lekötni. Ha bukik az egyik, a másik vagy esetleg mindkét tender, hazánk néhány millió euró uniós támogatástól szinte biztosan elesik.

A vitatkozó felek persze mindezt megbeszélhették volna házon belül is: hiszen mindkét szervezet a Miniszterelnöki Hivatalhoz van rendelve. Az mindenesetre érdekes, hogy mindkét szervezet a MeH egy harmadik "egységével" a rádiórendszer kezelésére hivatott EDR-titkársággal tartott kapcsolatot az ügyben.

A készenléti szervek (rendőrség, tűzoltóság, mentők) rádió-rendszerének beszerzése nem először vált ki vitákat: az elavult urh-rendszerek lecserélése 1996 óta van napirenden, és azóta is nehezen egyeznek meg a felek a beszerzésről. Meglehetős feltűnést keltett, amikor a Fidesz-kormány alatt a Magyar Posta nem kívánt pályázatot kiírni az egyébként is igencsak felülbecsült költségtervvel készült beszerzésre, majd miután mégis kiírt egyet, és le is bonyolította, 2002 elején hirtelen lefújták azt. Ezt követően az informatikai tárca és a kancellária vitatkozott hosszan egymással azon, tulajdonképpen kié is a feladat, majd mikor végre mindez eldőlt, kiírták a szolgáltatói pályázatot, amelyet a Magyar Telekom konzorciuma nyert el. A szolgáltatást jövő év elején kell indítani országosan - csakhogy az eredeti tenderben pusztán 14 ezer készülék beszerzését írták elő, márpedig sokkal többre lenne szükség (40-60 ezer darabra). Így most a készülékbeszerzésen a sor: erről szólnak a pályázatok.

A központi tender maga azért is furcsa, mert azt egy PPP-szerű modellben kívánják megvalósítani: nem veszik, hanem három évre lízingelik a készülékeket. Felmerült annak a gyanúja is: a kormány így kíván némi pénzt a költségvetésen kívülre helyezni - ám ezt utóbb cáfolták. Most az hangzott el: lehetőség van lízingre és vásárlásra is - aszerint, hogy annak a szervezetnek, amelynek szüksége van a készülékre, melyik kényelmesebb.

A tenderen egyébként öten indultak - információnk szerint a legdrágább 16,7 milliárdos ajánlatot a BCN Rendszerház vezette konzorcium tette, amelynek tagja az EDR-szolgáltatást biztosító Telekom-leány, a Pro-M, és a Berkes Bt. A Pro-M részt vesz a Sagem vezette konzorciumban is, amely már csak 10 milliárdos ajánlatot adott, míg a Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. 8,5 milliárddal a harmadik legdrágább. A negyedik a Deutsche Leasing és a P-Mobile konzorciuma 6,7 milliárddal, míg a legolcsóbb a Guards-Radiant-Cib Credit hármas a maga 5,7 milliárdos ajánlatával. A tárgyalásos eljárásban persze még mindezek módosulhatnak, végül - a tenderkiírás szerint - a legolcsóbbnak kell győznie.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.