Holdudvar, vizsgálat alatt

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman tájékoztatást kér annak a vizsgálatnak az eredményéről, amelyet az országos rendőrfőkapitány indított egy belső rendőrségi honlap tartalma miatt.

A rendőrök és rendőrségi dolgozók számára fenntartott Holdudvar című honlap fórumain - mint arról tegnap beszámoltunk - helyenként durva, rasszista kijelentések jelentek meg a cigányságról. A kifogásolt szövegekből két Tolna megyei rendőr, a már nyugdíjas Máté Mihály és ma is aktív társa, Óvári Vendel összeállított egy CD-t, amit aztán elküldött az ORFK-nak. Garamvölgyi László szóvivő kérdésünkre hangsúlyozta, hogy az országos főkapitány azonnal felfüggesztette a Holdudvar működését, és belső vizsgálatot rendelt el.

Az országos rendőrfőkapitány jóvoltából a honlap jelenleg nem üzemel, és ahhoz, hogy ismét elinduljon, valószínűleg újra kell szabályozni a működését. Hétfői cikkünkben Garamvölgyi László közölte, hogy a belső vizsgálat még hetekig is elhúzódhat. A jelek szerint felgyorsultak az események, mert a szóvivő tegnap az MTI-nek már azt mondta, hogy a vizsgálat hamarosan lezárul. Az Index.hu szerint ez pár napot jelent.

Garamvölgyi több nyilatkozatában is kitért arra, hogy a honlapon megjelent elítélendő vélemények alapján nem szabad általánosítani az egész rendőrségre. Egyelőre kérdés, hogy a rasszizmussal vádolható hozzászólók közül hányat sikerül azonosítani, és pillanatnyilag azt sem tudni, hogy milyen felelősségre vonásra számíthatnak. Kaltenbach Jenő mindenesetre nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy a történteknek ne legyenek személyi konzekvenciái. A kisebbségi ombudsman cikkünk nyomán tegnap levelet írt az országos rendőrfőkapitánynak: ebben tájékoztatást kér a belső vizsgálat eredményéről és arról, hogy Bene László milyen intézkedéseket hozott az ügy kapcsán. Kaltenbach továbbá azt kéri a főkapitánytól, hogy tudassa, milyen módszerekkel kívánja megelőzni és megakadályozni hasonló esetek előfordulását.(Cz. G.)

Archív fotó 2003-ból: Salgó László, akkori országos fõkapitány Teleki László, akkori romaügyi államtitkárral. Ma már egyikük sincs ebben a funkcióban
Archív fotó 2003-ból: Salgó László, akkori országos fõkapitány Teleki László, akkori romaügyi államtitkárral. Ma már egyikük sincs ebben a funkcióban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.