Budapest, egy helyettessel

A fővárosi koalíció átvágta a Demszky Gábor és Gy. Németh Erzsébet által kuszált gordiuszi csomót: Hagyó Miklós lesz egyelőre az egyetlen főpolgármester-helyettes.

Felemás módon ugyan, de megoldódni látszik a két hónapja tartó fővárosi koalíciós alkudozás. Információink szerint a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége csütörtökön városüzemeltetési főpolgármester-helyettesnek fogja megválasztani a szocialista Hagyó Miklóst. Ezzel megszűnne a közgyűlés október óta tartó, mulasztásos törvénysértése (a törvény szerint ugyanis legalább egy helyettest már az alakuló ülésen meg kell választani), így okafogyottá válna a közigazgatási hivatal törvényességi észrevétele.

A kormánypártok továbbra sem tudnak dűlőre jutni a Demszky Gábor által megvétózott Gy. Németh Erzsébet ügyében. Információink szerint a humánpolitikai helyettesről szóló döntést februárra halasztják, bevárva az MSZP-ben akkorra befejeződő tisztújítás eredményét. A gazdasági helyettesi poszt várományosa, az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre megválasztása is akkorra tolódik, ha ugyanis Demszky az ő jelölését is előterjesztené a közgyűlés csütörtöki ülésén, a szocialisták bizonyosan nem szavaznák meg.

Hagyó Miklós személyében a városháza ügyeit ismerők szerint az MSZP új hullámához (ahogyan magukat hívják: az ifjútörökökhöz) tartozók vezéralakja jut pozícióba.

"Kerületében töretlenül terjesztette idősnek és fiatalnak, hogy mit kínál ez a párt, ismertté és elismertté tette a baloldalt" - e szavakkal méltatta Hagyót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt tavaszi, budapesti jelöltbemutatóján. A politikus Demszky bizalmát is élvezi; a főpolgármester a koalíciós egyeztetések során Hagyó jelöltségére egyből rábólintott, ráadásul ő képviseli a főpolgármestert a közép-magyarországi regionális fejlesztési tanács új tagjai között.

A jászberényi születésű, 39 éves élelmiszer-ipari mérnök 1998-ban lépett be az MSZP-be, jelenleg a karitatív tagozat és a XII. kerületi szervezet vezetője. A második ciklusát tölti a parlamentben, a fővárosi politikában viszont újoncnak számít. Politikai karrierje előtt - hivatalos önéletrajza szerint - közelebbről meg nem nevezett "nemzetközi cégeknél dolgozott vezető beosztásban". Jelenleg egyetlen, feleségével közösen alapított ügynöki nagykereskedő kft.-jében van tulajdonrésze. A politikusnak hét ingatlana van: van egy 118 négyzetméteres társasházi lakása és egy nagyobb ingatlana a XII. kerületben, tanyája és szántója Jászberényben, illetve Piliscsabán, valamint háza Érden és Törökbálinton. Hagyó havonta félmillió forintot keres az ingatlanok bérbeadásával, vagyonnyilatkozata alapján más jövedelme nincs. Bérelt kocsival jár, bár van egy Trabantja, ami eredetileg a nagyanyjáé volt, Hagyó ezzel a kocsival kezdte kereskedői pályafutását, és ezzel járta az országot. Állítólag kabalából nem vált meg még az autótól. Bár egy évtizede a XII. kerületben lakik, állandó lakcíme ma is jászberényi, így vidéki országgyűlési képviselőként tavaly 2,5 millió forintos költségtérítést vehetett fel.

Hagyót többen befolyásos embernek tartják az MSZP-ben. Van olyan vélemény, hogy ő volna Puch László pártpénztárnok jobbkeze, és jó viszonyt ápol Leisztinger Tamás milliárdos nagyvállalkozóval. Ez utóbbi élettársa, a nemrég a főváros közbeszerzési bizottságának elnökévé választott Tüttő Kata mindenesetre alelnökként tevékenykedik a XII. kerületi szervezetben, amelynek Hagyó az elnöke, és mindketten részt vettek a két éve alakult Mozaik-klubban, a 35 éven aluli, feltörekvő szocialista politikusok tömörülésében.

Csütörtökig az oldalvonalon - balról Hagyó Miklós, Gy. Németh Erzsébet, Somlyódi Csaba, Steiner Pál, Hunvald György és Lakos Imre
Csütörtökig az oldalvonalon - balról Hagyó Miklós, Gy. Németh Erzsébet, Somlyódi Csaba, Steiner Pál, Hunvald György és Lakos Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.