Panama-öböl Lágymányoson?

Végképp "Öböl-panamába" torkollhat a Kopaszi-gát több tízmilliárdos ingatlanfejlesztése, ha a XI. kerületi önkormányzat áron alul átjátssza tulajdonrészét az MSZP-közeli Leisztenger Tamás vállalkozónak – állítja a helyi Fidesz. Molnár Gyula szocialista polgármester cáfolja a vádakat, mivel azonban zárt testületi ülésen döntenek üzletérszük eladásáról, egyelőre nem kommentálja a felvetéseket.

Továbbra is "Öböl-panamát" gyanít a XI. kerületi Fidesz-frakció a Kopaszi-gáton zajló ingatlanfejlesztés legújabb fordulója nyomán, állításuk szerint ugyanis a szocialista vezetésű önkormányzat, illetve Molnár Gyula polgármester lényegében fillérekért adná el a beruházó Öböl XI. Kft.-ben lévő üzletrészét az MSZP-hez közeli Leisztinger Tamás vállalkozónak, a cég többségi társtulajdonosának. A fiatal demokraták ezt arra alapozzák – mondta el a Népszabadságnak Kupper András, a helyi Fidesz-frakció, a párt budapesti vezetője –, hogy az eladásra vonatkozó javaslatát Molnár Gyula a képviselő-testület december 12-ei zárt ülésére úgy terjesztette be, hogy az erről szóló híreszteléseket, spekulációkat korábban határozottan tagadta. A tervezett értékesítés csakis Leisztingernek kedvezne - állítja Kupper -, hiszen a területen lakó- és irodaházak is épülnek a jövőben, az igazi hasznot és bevételt pedig ezek hozzák majd a tulajdonos(ok)nak.

A Fidesz megdöbbenéssel tapasztalta Molnár Gyula előterjesztését, amely szerint az üzletrészt a 2003 végén megállapított, már akkor mesterségesen alacsony árnál alig többért adnák el Leisztingernek. A döntés jelentős vagyoni hátrányt okozna a kerületnek, éppen ezért felkérik a polgármestert a közvagyon megóvására, javaslata visszavonására. A legjobb döntés az önkormányzati tulajdonrész megtartása lenne, de ha már az eladás mellett voksolnak, akkor azzal meg kellene várni a fejlesztések végét, hiszen az ingatlan értéke akkor lesz a legnagyobb. Az ellenzéki párt az esetleges jogi lépésekről, azaz a közigazgatási hivatali felülvizsgálatról, ügyészségi vagy bírósági beadványról a keddi szavazás ismeretében dönt.

Mint arról már beszámoltunk, Budapest egyik leglerobbantabb egykori rozsdaövezetének, a Lágymányosi-öböl és a hozzátartozó Kopaszi-gát fejlesztését három éve határozta el Újbuda. A területre - két részben - vízi szórakoztatóközpontot, éttermeket, kulturális létesítményeket, lakó- és irodanegyedet álmodtak meg. A kivitelezésre a kerület Leisztinger Tamással közösen megalapította az Öböl Kft.-t, melybe kisebbségi tulajdonosként beapportálta a területen fekvő önkormányzati ingatlanokat – a Fidesz szerint jóval áron alul. Ezért a napvilágot látott terveket már akkor hevesen bírálta az ellenzéki párt, nemtetszésének azóta is többször hangot adott. Ma is állítják, fejlesztés helyett valójában milliárdos vagyonvesztésről van szó. Már csak azért is, mert a XI. kerület egyik legértékesebb részének nyílt pályázati úton történő hasznosítása vált megkerülhetővé az áron aluli önkormányzati apportálással, Leisztinger pedig az évek során tovább növelte üzletrészét.

Időközben megtörtént a telekegyesítés, elfogadták a rendezési tervet, melyek sokszorosára növelték az ingatlan értékét. Kupper András emlékeztetett arra, Molnár Gyula a tavaly októberi testületi ülésen tett ígéretet a tartós önkormányzati tulajdonrész megmaradására, mivel csak így biztosítható, hogy a projekt hasznából a kerület is részesüljön.

Molnár Gyula szocialista polgármester érdeklődésünkre most is cáfolta a vádakat. Elmondta, javaslatát zárt testületi ülésen tárgyalják, hasonlóan minden más (például lakáseladás) gazdasági kérdéshez, ha az önkormányzat érdekei ezt úgy kívánják. Ezért egyelőre nem kommentálja a Fidesz felvetéseit. Azt azonban elmondta, a zárt tárgyalásra a törvény ad lehetőséget, szó sincs tehát arról, hogy az Öböl Kft. úgymond ingatlanspekulációja indokolná a titkolódzást. A testületi vita és szavazás után azonban a döntést, s annak magyarázatát is nyilvánosság elé tárják.

A Kopaszi-gát és környékének látványterve
A Kopaszi-gát és környékének látványterve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.