Orosz üzletembert hallgattak ki a Litvinyenko-gyilkosság ügyében

Orosz és brit nyomozók tanúként hallgatták ki a brit médiában fő gyanúsítottként kezelt Andrej Lugovoj üzletembert a Litvinyenko-gyilkosságban egy zárt moszkvai kórházban, ahol sugárzásfertőzés nyomait kutatták szervezetében.

- Kizárólag tanúként tettem vallomást, erről hivatalos értesítést kaptam a kihallgatás előtt - közölte maga a biztonsági tisztből vállalkozóvá lett Lugovoj hétfőn az orosz médiával, hozzátéve: a találkozó több mint három órán át tartott, s az orosz főügyészség munkatársai végezték a Scotland Yard detektívjeinek jelenlétében.

A brit terrorellenes nyomozóknak csaknem egy hetet kellett várniuk arra, hogy orosz kollégáik közbejöttével kihallgathassák Lugovojt Londonba dezertált egykori kollégája, Alekszandr Litvinyenko polónium 210-es sugárzó izotóppal véghezvitt halálos megmérgezése ügyében.

Lugovoj és Litvinyenko az 1990-es évek második feléből ismerte egymást, amikor mindketten a politikailag befolyásos Borisz Berezovszkij nagyvállalkozó biztonsági alkalmazottjaiként dolgoztak. Kapcsolatuk Litvinyenko hat évvel ezelőtti emigrálása után megszakadt, de egy év óta üzleti kontaktusok szövődtek köztük.

Lugovoj és ugyancsak katonai-biztonsági múltú Dmitrij Kovtun üzlettársa november elsején együtt teázott a Kreml-ellenessé vált Litvinyenkóval a londoni Millennium Mayfair szálloda bárjában. Médiajelentések szerint Lugovoj szobájában keverték a sugármérget, amely akkor Litvinyenko teájába került, s három hét múltán a halálát okozta.

Bár Kovtun és kisebb mértékben Lugovoj is megfertőződött polóniummal, a brit médiában gyanúsítottként kezelik őket, különösen Lugovojt. Mindamellett múlt szerdán Kovtun, s most Lugovoj orosz-brit kihallgatására egyaránt tanúként került sor. Az orosz főügyészség Kovtunt már ugyancsak áldozatnak minősítette a Litvinyenko-gyilkosságban indított saját bűnügyi eljárása keretében, és ugyanezt teheti Lugovojjal is, ha az orosz orvosok megerősítik polóniumos megbetegedését.

Kovtun sugárnyomokat hagyott volt német felesége hamburgi lakásán, még mielőtt Londonba utazott. Ez a német rendőrségben olyan gyanút ébresztett, hogy tettese is lehet a Litvinyenko-gyilkosságnak, nem csak áldozata.

Az orosz ügyészek Londonban ki akarják hallgatni a 2000-ben ugyancsak emigrált, s a Kreml nemezisévé vált Berezovszkijt, valamint a szintén brit menedékjogot élvező Ahmed Zakajev csecsen szeparatista megbízottat. Berezovszkijt az orosz hatóságok csalással, Zakajevet terrorizmusban való részességgel vádolják, régóta követelve a kiadásukat.

Zakajev az Eho Moszkvi rádióban kifejezte készségét az orosz ügyészekkel való londoni találkozóra. Berezovszkij Polgárjogi Alapjának vezetője, Alekszandr Goldfarb azt mondta, hogy Berezovszkij, Zakajev és Litvinyenko özvegye, Marina egyaránt kész beszélni az orosz nyomozókkal, de csak azok sugárellenőrzése után, a britek kérésére, brit rendőrök oltalma alatt és nem a londoni orosz nagykövetségen.

Fordulatot hozna, ha Lugovoj, vagy Kovtun azt vallaná a brit nyomozók előtt, hogy Berezovszkij megrendelésére mérgezte meg Litvinyenkót - vélte Andrej Piontkovszkij moszkvai politológus.

Egy liberális újságírónő pedig azt latolgatta, hogy vajon mi tarthatta vissza mindeddig a Kremlt attól, hogy Berezovszkijt terhelő vallomásra bírja Lugovojt a brit nyomozók előtt.

Julija Latinyina szerint "ez visszafordíthatatlan döntés lenne, mert megosztaná az oroszokat: azokat, akik kételkednek abban, hogy ez igaz, az állam ellenségévé tenné. Egy ilyen döntés után ugyanis az orosz hatóságoknak követelniük kell Berezovszkij bíróság elé állítását, s ha ez nem történik meg, vagy felmentik őt, akkor az annyit jelent, hogy a Nyugat nem hisz az ilyen tanúvallomásokban... Lugovojnak új trockista-buharinista kirakatpert kellene rendezni, s ezután nem lehetne többé azt feltételezni, hogy (Vlagyimir) Putyin elnök nincs képben" - fejtegette.

Lugovoj 2001-2002-ben az orosz biztonsági szolgálat börtönében ült, miután segédkezett az Aeroflot légitársaság egy szintén Berezovszkijhoz kötődő vezetőjének szökési kísérletében. Kiengedése után azonban zavartalanul folytathatta üzleti tevékenységét. Ezért egyes szakértők nem zárták ki, hogy lojális az orosz titkos szolgálathoz.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.