A világ inkább Pinochet áldozatairól beszél

"Ma a Pinochet-diktatúra áldozataira és családtagjaikra gondolunk" - kommentálta Pinochet halálát a Fehér Ház szóvivője. A nagy spanyol pártok szerint a diktátor nem méltó a sajnálatra. Az Amnesty International az elszámoltatásokát felgyorsítására szólította fel a világ országait Pinochet halálának apropóján.

A Fehér Ház fejet hajt Augusto Pinochet volt chilei diktátor uralmának áldozatai előtt - közölte Tony Fratto szóvivő Washingtonban a dél-amerikai ország volt elnöke halálának napján. "Ma a Pinochet-diktatúra áldozataira és családtagjaikra gondolunk" - mondta a Fehér Ház szóvivője, a chilei történelem "legnehezebb időszakának" nevezve Pinochet 16 éves uralmát.

 

Spanyolországban a kormányzó szocialista és az ellenzéki konzervatív párt - egyelőre nem hivatalosan - egyaránt úgy foglalt állást, hogy a volt diktátor nem méltó sajnálatra. Diego Lopez Garrido, a szocialista párt (PSOE) szóvivője a történelem egyik "gyűlöletes" alakjának nevezte Pinochetet, míg Gustavo de Aristegui, a konzervatív Néppárt (PP) külügyi szóvivője azt mondta, az elhunyt "egy véreskezű diktátor volt, akit nem fognak sajnálni". A két párt hivatalosan hétfőn ad ki reagálást a halálhírre.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök közleményében azt írta, Pinochet "a dél-amerikai történelem egy sötét időszakának a jelképe". Mint fogalmazott, akkoriban - a chilei diktátor uralma idején - a térségre "hosszú éjszaka" köszöntött, miután "tekintélyuralmi államcsínyek nyomán kialudt a demokrácia fénye".

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet a jogtiprások felelőseinek elszámoltatását célzó eljárások felgyorsítására szólította fel a világ országait Pinochet halálának apropóján. A szervezet azt írta honlapján, Pinochet megúszta a felelősségre vonást, de halála fel kellene, hogy rázza Chile és a világ többi országának kormányát. Az AI követelte Santiagótól, hogy helyezze hatályon kívül a még a diktatúra idején elfogadott amnesztiatörvényt, hogy lehetővé váljék a diktatúra alatt (1973 és 1990 között) elkövetett több ezer jogsértés kivizsgálása.

Az agg exdiktátort, aki vasárnap hunyt el a santiagói katonai kórházban, idős korában az emberi jogok megsértésének tucatjaival, adócsalással és korrupcióval vádolták meg, de a bíróság elé állítására tett erőfeszítések rendre kudarcot vallottak ügyvédei sikeres érvelése nyomán, miszerint túlságosan beteg ahhoz, hogy szembesítsék tetteivel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.