A sikeres fellövés után alaposan ellenőrzik a Discovery hőpajzsát

Az előzetes vizsgálatok alapján nem sérült meg a Discovery amerikai űrrepülőgép hővédő pajzsa, de a fedélzeten tartózkodó személyzet legfőbb feladata lesz, hogy ezt teljes bizonyossággal megállapítsa.

A hétfős legénység napja egyébként a Beatles együttes Here Comes The Sun című dalával indult, majd ezt követően a hajtóművek segítségével magasabb orbitális pályára állították a Discoveryt.

Az űrrepülőgép indítását figyelemmel kísérő nagy teljesítményű radar vizsgálata szerint a Discovery a startnál nem sérült meg. A személyzet hétfőn egy távirányítással működő videoberendezés segítségével alaposan ellenőrzik az űrrepülőgép felületén lévő hővédő elemeket.

Eddig az elülső szárnyvégek ellenőrzésével végeztek és nem fedeztek fel sérüléseket. Ezt követően az űrrepülőgép orr-részét ellenőrzik, majd megkezdik az előkészületet ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozzanak. Ez utóbbi a tervek szerint - közép-európai idő szerint 23 óra körül - este történik. Addig is a Discovery folyamatosan az űrállomás nyomában van, minden egyes fordulóval közelebb és közelebb kerülve hozzá, mintegy 530 kilométerre csökkentve a kettőjük közötti távolságot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.