A kormányfő premizálja minisztereit

Várhatóan a napokban jelenti be a miniszterelnök, hogy mely - a megszorító csomag, de főként a reformok következetes végrehajtásában jeleskedő - minisztereit kívánja megjutalmazni. Arról, hogy a tárcavezetők valójában mekkora prémiumra számíthatnak, megoszlanak az információk: egyes források szerint egy-két havi fizetésről lehet szó, más információk pedig 2-6 havi összeget valószínűsítenek. Viszonyítási alapként szolgálhatna, hogy a jövőre bevezetendő, a kormányzati személyügyi központot vezető Szetey Gábor által fémjelzett teljesítményértékelési rendszer akár 5-7 havi fizetésnek megfelelő összeggel is honorálná a kiemelkedő munkát, ám lapunk úgy tudja, a kormányfő most még nem ennek alapján kalkulál.

 

 

 

Azt is csak találgatni lehet egyelőre, hogy a 12 tárcavezető közül ki kerül föl a jutalomlistára. Mindenesetre a legutóbbi őszödi kormányülésen Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy az egészségügy átformálása minden kritika ellenére jól halad, így Molnár Lajos "esélyes lehet egy borítékra". Úgy tudjuk, a kormányfő díjazza azt is, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter "nyilvános felhördülés" nélkül épít le ezreket és zárja be egymás után a laktanyákat - azaz végigviszi a haderőreformot. Valószínűleg Kiss Péter is kalkulálhat karácsonyi "pluszbevétellel", ugyanis igencsak progresszívnek tartják a saját területén, egyetlen hibájául azt róják fel, hogy a nyilvánosság előtt nem "áll bele kellő keménységgel" tárcája ügyeibe.

- Az a miniszter kap jutalmat, aki a lehető legtovább jutott az emberek megsarcolásában, azonban nem demokrata, aki azért díjazza minisztereit, hogy még nehezebbé tegyék a családok életét - így reagált a prémiumok hírére Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Megjegyzendő: Gyurcsány tulajdonképpen most az Orbán-kormány alatt kialakult szokásjogot követi, ugyanis utoljára a fideszes miniszterelnök premizálta a kabinet tagjait, az utóbbi öt évben a szocialista kormányfők nem osztogattak "különdíjakat".

Az Orbán-kormány jutalmazási gyakorlata

Automatikusan kéthavi fizetéssel (a törvény szerint járó 13. havi béren felül) vihetett haza többet 2001-ben minden miniszter. Igaz, közel sem jártak olyan jól, mint a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára, akinek járandóságát 10,2 havi bérrel fejelték meg, vagy épp az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára, aki 6,1 havi fizetésének megfelelő jutalomban részesült. (Ahogy sok más kormánytag is, például 2000-ben.) Az Orbán-kabinet prémiumrekordere azonban a földművelésügyi tárca politikai államtitkára volt, aki 2000 decemberében a rendes fizetésén felül 13. havi juttatásként megkapta 2,5 havi bérét, amit minisztere további 11,5 havi bérének megfelelő elismeréssel pótolt ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.