Előre megjósolt végeredmény

A Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt vizsgálja a Bajcsy-Zsilinszky Kórház közbeszerzéseit. Az orvostechnikai berendezések beszerzésének tendereit mind a Kortex Kft. nyerte, amit előre megjósolt egy versenyből kiszorított vállalkozó, aki az eljárást a közpénzek pazarlásának nevezte.

A főváros tulajdonában lévő intézmény címzett támogatásból megvalósuló nagyberuházásának részeként írtak ki az elmúlt évtől kezdődően minden korábbinál nagyobb összegű tendereket orvostechnikai berendezések beszerzésére. Nagy cégeket maga mögé utasítva a hárommillió forintos törzstőkéjű, egy fővárosi tömbházban működő Kortex Mérnöki Iroda Kft. lett a favoritja mind a három, összesen 3,5 milliárd forint értékben kiírt pályázatnak. Míg a korábbi gyakorlat szerint a főváros kisebb egységekre bontva írta ki a hasonló közbeszerzési tendereit az árak leszorítása érdekében, ebben az esetben eltért e szokásától. Mindhárom kiírásában fővállalkozói szinten hirdetett versenyt, specifikus feltételekkel. Bár jórészt világcégek termékeinek a beszerzéséről van szó, a kiírásnak megfelelni és érdemi ajánlatot adni csak a Kortex tudott az utolsó fordulóban is - miként azt a közbeszerzésekből kiszoruló Allegro Kft. vezetője előre megjósolta.

Az Allegro már a második forduló előtt a Közbeszerzések Tanácsához fordult jogorvoslati kérelmével, azt állítva, hogy a versenyhelyzetet kiiktató kiírások miatt a piaci árnál több százmillió forinttal drágábban valósulhat meg a közpénzeken zajló beruházás. A tanács időközben elutasította a beadványt. Ez a döntés - Kecskés Zsolt Ákos, az Allegro ügyvédje szerint - erősen vitatható bizonyítékokon alapszik. A cég már a második forduló után felülvizsgálatot kezdeményezett a tanács határozata ellen, de ez nem tudta megakadályozni a Kortex újabb győzelmét. A harmadik fordulóban ugyan akadt még egy induló, de azt menet közben kizárták a versenyből.

Az Allegro többször megkereste levélben a fővárosi önkormányzat vezetését is, jelezve a közpénzeket érintő aggályait, itt azonban nem bizonyult sürgősnek annak kiderítése, történhetett-e korrupció vagy közérdeksérelem a hivatal által levezényelt közbeszerzésnél. Az önkormányzat sajtóosztálya arról tájékoztatta tudósítónkat, hogy az ügyben a belső ellenőrzési alosztály célvizsgálatot indított, de azt felfüggesztették a bírósági eljárás lezárultáig.

Kiss István, aki a sérelmezett három tender kiírását megelőző időkben, ez év tavaszáig a Bajcsy-Zsilinszky Kórház műszer- és vagyongazdálkodási osztályának vezetője volt, arról számolt be: bár elsődleges szakmai feladata lett volna, hogy segítsen a pályázati kiírás műszaki tartalmának kidolgozásában, nem vonták be semmilyen szinten ebbe a munkába. Ő, csakúgy, mint elődje, közös megegyezéssel távozott az intézménytől, de az elmúlt években egymásnak adták a kilincset gazdasági és ápolási igazgatók, műszaki és informatikai osztályvezetők. Közülük többen azzal utasították el megkeresésünket, hogy a mai napig tartanak a kórház vezetőjétől.

Papp László, a kórház főigazgatója megkeresésünkre azt a választ adta: kérdéseinkkel forduljunk a tendert kiíró fővárosi önkormányzathoz. Hacker Károly, a főpolgármesteri hivatal beruházási ügyosztályának vezető főtanácsosa azt közölte: a pályázatok műszaki tartalmának kidolgozásába az intézmény főigazgatóján keresztül vonták be a kórház szakembereit. Az említett közbeszerzések - a beszámoló szerint - azért tértek el a korábbi gyakorlattól, mert az önkormányzat nem vállalhatta a kockázatot, hogy egy-egy részre vonatkozóan eredménytelen legyen az eljárás, és emiatt csússzon a beruházás.

A sürgető időre való hivatkozás nehezen értelmezhető annak a levélnek az ismeretében, amely három évvel ezelőtt íródott ugyanennek az ügyosztálynak a korábbi vezetője, Illés Istvánné által. Ebből az derül ki, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 2003. évben induló nagyberuházásánál a korábbi bevált gyakorlatot, vagyis a kisebb egységekre bontott közbeszerzést kívánja alkalmazni az önkormányzat: "...ezen gyakorlat során maradéktalanul teljesülhet az előirányzott színvonal, a korrekt és átlátható versenyeztetés és a legjobb ár/érték arány szakágankénti biztosíthatósága" - olvasható a levélben. Talán a versenyhivatali eljárás rávilágít majd arra, miért vett időközben teljes fordulatot a főváros három közbeszerzése.

Információnk szerint rendőri segédlettel tartott házkutatást a Gazdasági Versenyhivatal a Bajcsy-Zsilinszky Kórház beruházásainak többszörös tendergyőztesénél, a Kortex Kft.-nél, valamint két beszállítójánál. Mihálovits András, a hivatal sajtóreferense az üggyel kapcsolatban annyit közölt: kartellgyanú miatt folyik a három céget érintő eljárás, ami várhatóan a jövő év első negyedében zárul.

Az Allegro Kft. bírósághoz fordult, miután a Közbeszerzések Döntőbizottsága elutasította jogorvoslati kérelmét. A Fővárosi Bíróság az elmúlt napokban döntött az ügyben: tárgyalás nélkül új eljárás lefolytatására kötelezte a döntőbizottságot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.