Áldozatból gyanúsított

Nem szerepelt a horvát idegenrendészeti nyilvántartásban, ezért több mint húszezer forintnyi kunára büntettek egy magyar turistát, pedig ő akart feljelentést tenni, mert az autójukat hazafelé megtámadták.

 

Előbb bűncselekmény áldozatává váltak, majd gyorsan a fogdában találták magukat azok a turisták, akik jogvédelemért fordultak a horvát rendőrséghez. A fogdában töltött éjszaka után másnap a zágrábi szabálysértési bíró gyorsított eljárásban több mint húszezer forintnak megfelelő pénzbüntetést rótt rájuk ki. Ezt követően útjukra bocsátották a cseh és magyar fiatalokból álló társaság tagjait.

Az eset előzménye - amint azt egy joghallgató a tanárának a napokban elmondta -, hogy az autópályán hazafelé tartó fiatalok kocsiját egy olasz rendszámú autó leszorította. Amikor megálltak, a másik járműből kiugrott egy férfi, és szó nélkül letépte a tébolyult akciót bénultan figyelő turisták autójáról a visszapillantó tükröket és az ablaktörlőket, majd elhajtott. A mintegy ötven-hatvanezer forintnyi kárt okozó támadás miatt a fiatalok a zágrábi rendőrségtől kértek segítséget, ám délután négytől este tizenegyig nem történt semmi. Az épületet azonban nem hagyhatták el, sőt a mellékhelyiségbe is csak kísérettel mehettek ki.

A panaszosokat először csak fél tizenkettőkor hallgatták meg, de a rongálásról alig esett szó. Addig kiderítették ugyanis, hogy a társaság egyik magyar tagja nem szerepel a horvát idegenrendészeti nyilvántartásban, márpedig ott a külföldinek szinte azonnal be kell jelentkeznie. A rendőrök közölték, hogy ezért a lányt másnap szabálysértési bíróság elé állítják, s hogy biztosan megjelenjék - mert tartottak az "illegálisan" Horvátországban tartózkodó személy szökésétől -, mindannyiójukat beterelték egy üres szobába. Kora hajnalban a társaság tagjait átvitték a zágrábi börtönbe, majd reggel következett a bírósági tárgyalás, ahol kiszabták a több mint húszezer forintnyi büntetést. A bírságot egyébként az "elkövető" édesanyja fizette ki, aki már az éjszaka útnak indult, hogy "kiváltsa" a lányát.

A fogda túlzás volt, és ha valóban úgy történt, vitatható az országúti atrocitás miatt elmaradt intézkedés is, egyébként a zágrábi rendőrség az ottani szabályok szerint, törvényesen járt el - derítette ki az idegenrendészeti jogban járatos oktató. A horvát szabályok szerint ugyanis a turistát elsősorban a szállásadójának kell bejelentenie, ám aki privát apartmant bérel, annak utána kell járnia, hogy valóban megtörtént-e a bejelentés. Ha nem, magának kell felkeresnie a helyi rendőrséget. A lány szerint a zágrábi bíró is hasonlóképpen indokolta a büntetést. A szigor oka egyébként az, hogy egyetlen kunányi idegenforgalmi adót se titkolhassanak el a hatóságok elől, ami a horvát költségvetés egyik legfontosabb tétele. S hogy a szállásadók kedvét is elvegyék a visszaélésektől, őket ugyancsak súlyos szankcióval, például a szálloda vagy panzió működésének felfüggesztésével fenyegetik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.