Feketemunka nélkül sem roppanna össze a gazdaság

A kormány és a szakszervezetek közös ellenfélnek tekintik a feketegazdaságot. Abban is megegyeznek, hogy visszaszorítására a másik féltől várják a megoldást.

Hiába iktatta programjába a kormány a feketefoglalkoztatás visszaszorítását, szigorította az ellenőrzést és a szankciókat, egyelőre nincs eredmény. A szakszervezetek nemrég szintén a feketegazdaság ellen tüntettek, a kormánytól követelték annak visszaszorítását. Hiába. Egyelőre nem boldogulnak vele.

Becslések szerint a feketegazdaság aránya elérheti a 30 százalékot is. Ekkora teljesítmény és érték után nincs adóbevétele a költségvetésnek. Mindez csaknem egymillió szabálytalanul, bejelentés nélkül foglalkoztatott dolgozót jelent. Ők - illetve munkaadóik - nem fizetnek sem adót, se tb-járulékot. Mindazt azonban - rendőrségtől a bíróságon át a közoktatásig -, ami adóforintokkal működik, igénybe veszik. Igaz, vita esetén védelemre, betegség idején ellátásra, időskorban a megélhetésükhöz elegendő nyugdíjra nem számíthatnak.

A munkaügyi tárca szakállamtitkára, Herczog László lapunknak kifejtette: a feketemunka elleni küzdelem nemcsak a kormány elhatározásán múlik. A munkáltatóknak és a munkavállalóknak is partnernek kell lenniük. A feketegazdaságot ugyanis nem a kormány "engedélyezi", létezésében a gazdaság szereplői érdekeltek - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy már működik a negatív spirál: minél kevesebben fizetnek adót és járulékot, annál jobban rákényszerülhet a költségvetés az adókulcsok emelésére, ami viszont tovább erősíti a feketegazdaságot.

Mindazonáltal az államtitkár fölöslegesnek tartja az egymásra mutogatást. Szerinte a szakszervezeti tüntetés PR-fogás, nem több. Szerinte az érdekvédelmi szervezeteknek hatékonyabb felvilágosító munkával kellene elérniük, hogy az emberek ne vállalják a feketemunkát - hangsúlyozta Herczog László.

A szakszervezetek viszont úgy látják, hogy kevés a lehetőségük. Gaskó István, a feketegazdaság elleni októberi tüntetés egyik fő szervezője, a Liga elnöke elismeri, hogy a kormány néhány intézkedése a feketemunka visszaszorítását célozta. Ilyen például az, hogy a szabálytalan foglalkoztatáson ért vállalkozás öt évig nem vehet részt közbeszerzési pályázaton. Az is visszatartó erő, hogy a Liga rendszeresen "feljelenti" a szabálytalankodó munkaadókat a munkaügyi felügyelőségeknél. Legutóbb például több tiszaújvárosi vállalkozóhoz látogattak el az érdekvédők "ajánlása" alapján a felügyelők. A kormánytól azonban többet várnak, elsősorban adócsökkentést, illetve közvetlen ellenőrzési jogosítványt azokon a helyeken is, ahol egyelőre nincs szakszervezet - mondta Gaskó, hiszen ők csak ott tudnak fellépni a feketemunka ellen, ahol működik érdekvédelmi szervezet. Márpedig a tapasztalatok szerint éppen azokon a területeken alacsony a szervezettség, ahol a legtöbb a feketemunkás.

Munkaügyi kutatók szerint a munkaadó és a munkára jelentkező közösen dönt arról, hogy a feketeszférát választják-e. Azt a feltételezést viszont nem erősítették meg, hogy tömegével mennének tönkre a vállalkozások, ha sikerülne visszaszorítani a feketegazdaságot.

Munkaügyi ellenõrzés a Központi Honvéd Kórház állami építkezésén
Munkaügyi ellenõrzés a Központi Honvéd Kórház állami építkezésén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.