Legurult a szalagról a szlovák KIA Cee'd

Az észak-szlovákiai Vágtapolván megkezdődött a Kia Cee´d gépkocsik sorozatgyártása, ugyanitt jövőre motorgyárat is építenek a dél-koreaiak.

Az észak-szlovákiai Zsolnához (Zilina) közeli Vágtapolcán (Teplicka nad Váhom) megkezdték a Kia Cee´d gépkocsik sorozatgyártását. A dél-koreai Kia Motors nyolcszázmillió eurós beruházással felépült, első európai autógyárában az év végéig ötezer, jövőre 150 ezer, 2008-tól pedig évente 300 ezer személyautó készítését tervezi. A most bemutatott ötajtós családi modellen kívül rövidesen megkezdik a háromajtós és a kombi változat, továbbá a Sportage haszonjármű gyártását is. Az ünnepségen In-Kyu Bae, a Kia Motors Slovakia vezérigazgatója bejelentette, hogy jövőre a jelenlegi szerelőcsarnokok szomszédságában megkezdik a motorgyár építését is, amely 2008 végére készül el. Így három év múlva Vágtapolcán már évente félmillió gépkocsi gyártását tervezik. A majdani motorgyár termékeinek egy részét pedig a közeli, a morvaországi Ostrava melletti Nosovicébe szállítják. Itt leányvállalatunk, a Hyundai Motor 1,3 milliárd eurós ráfordítással építi meg a világ egyik további legkorszerűbb gépkocsigyárát.

Szlovákiában - elsősorban a Peugeot-Citroen nagyszombati gyárában néhány hete megkezdett termelésnek és a vágtapolcai beruházásnak köszönhetően - szeptember végéig a bruttó hazai össztermék a tavalyi adatokhoz viszonyítva 7,8 százalékkal, ezen belül a harmadik negyedévben 9,8 százalékkal nőtt. Erősödik a szlovák korona is, amelynek az árfolyama az elmúlt hetekben többször döntötte meg eddigi rekordjait.

A szöuli gyár parkolójában
A szöuli gyár parkolójában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.