Nem túl népszerű a nemzeti vízum

Ma­gyar­or­szág schengeni csat­la­ko­zá­sa után meg­szű­nik az in­gye­nes ví­zum, így vár­ha­tó­an jö­vő de­cem­ber­től az uk­rán és a szerb ál­lam­pol­gár­ok­nak – de a ha­tá­ron tú­li ma­gya­rok­nak is – sze­mé­lyen­ként és al­kal­man­ként nyolc-tíz­ezer fo­rint kö­rü­li ös­­sze­get kell majd fi­zet­ni­ük. Igaz, a be­uta­zá­si en­ge­dély az EU egész te­rü­le­té­re ér­vé­nyes lesz, míg a je­len­le­gi csak ma­gyar­or­szá­gi be­uta­zás­ra jo­go­sít.

A schengeni bő­ví­tés nem érin­ti az unió te­rü­le­tén ma is ví­zum­men­tes­sé­get él­ve­ző hor­vá­to­kat, a ro­mán ál­lam­pol­gár­ok pe­dig jö­vő ja­nu­ár­tól, az or­szág uni­ós csat­la­ko­zá­sa után akár sze­mé­lyi iga­zol­vánnyal is utaz­hat­nak. Ez utób­bi­ak kö­zül azo­kat is be kell en­ged­ni, aki­ket ko­ráb­ban ide­gen­ren­dé­sze­ti ok­ból vagy bűn­cse­lek­mény el­kö­ve­té­se mi­att ki­til­tot­tak.

Schengen után is hasz­ná­lat­ban ma­rad az idén ja­nu­ár­ban be­ve­ze­tett nem­ze­ti ví­zum, de a leg­utób­bi na­po­kig alig több mint ké­tez­ren igé­nyel­tek ilyet. Ez a ked­vez­mé­nyes be­uta­zá­si en­ge­dély fő­ként a ha­tá­ron tú­li ma­gya­rok és az anya­or­szág kö­zöt­ti kap­cso­lat­tar­tást vol­na hi­va­tott kön­­nyí­te­ni, még­sem vált iga­zán nép­sze­rű­vé. Pe­dig az aján­lat elég­gé nagy­vo­na­lú volt: mind­azok, akik Uk­raj­ná­ból, Ro­má­ni­á­ból, Szer­bi­á­ból vagy Hor­vát­or­szág­ból pél­dá­ul a ma­gyar nyelv ápo­lá­sa, il­let­ve a csa­lá­di kap­cso­la­tok ápo­lá­sa ér­de­ké­ben kí­ván­nak Ma­gyar­or­szág­ra lá­to­gat­ni, ja­nu­ár­tól öt évig ér­vé­nyes, tet­sző­le­ges szá­mú be­uta­zás­ra és akár öt­esz­ten­dős itt tar­tóz­ko­dás­ra jo­go­sí­tó, in­gye­nes ví­zu­mot igé­nyel­het­nek.  És nem csak a ma­gyar nem­ze­ti­sé­gű­ek, hi­szen az ef­fé­le meg­kü­lön­böz­te­tést az unió nem ve­szi jó né­ven.

A ví­zum ki­adá­sá­nak fel­tét­elei szi­go­rú­ak, így a vi­szony­la­gos ér­dek­te­len­ség nem lep­he­tett meg sen­kit. Eh­hez iga­zol­ni kell ugyan­is, hogy a kül­föl­di hol la­kik, mi­ből kí­ván meg­él­ni, és ren­del­kez­nie kell ná­lunk ér­vé­nyes egész­ség­biz­to­sí­tás­sal is. Ilyen ví­zum bir­to­ká­ban rá­adá­sul nem le­het mun­kát vál­lal­ni, de tu­do­má­nyos te­vé­keny­ség és fel­ső­fo­kú ta­nul­má­nyok foly­ta­tá­sát sem te­szi le­he­tő­vé. Va­gyis: a ked­vez­mén­­nyel fő­ként a ro­ko­ni kap­cso­la­tok­kal ren­del­ke­ző ál­ta­lá­nos is­ko­lá­sok és a nyug­dí­jas nagy­szü­lők él­het­nek. Fel­té­ve, hogy ké­pe­sek vi­sel­ni az itt tar­tóz­ko­dás­sal kap­cso­la­tos va­la­men­­nyi költ­sé­get, vagy azt más vál­lal­ja he­lyet­tük. A leg­fris­sebb ada­tok sze­rint mind­össze 1553 olyan sze­mélyt tar­ta­nak nyil­ván, aki a nem­ze­ti ví­zum bir­to­ká­ban hos­­szabb ide­ig ma­rad Ma­gyar­or­szá­gon.

A je­len­le­gi ki­lenc­ven­ről öt­ven szá­za­lék­ra csök­ken a ma­gyar iga­zol­ván­­nyal ren­del­ke­zők uta­zá­si ked­vez­mé­nye jö­vő­re, és ez­zel a le­he­tő­ség­gel is éven­te csak négy al­ka­lom­mal él­het­nek majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.