Élőláncot szervezett Dárfúrért az Amnesty Budapesten

Az Amnesty International magyarországi aktivistái a szudáni fegyveres konfliktus civil áldozatainak védelmét követelve élőláncot alkottak vasárnap Budapesten.

Az élőlánc tagjai a budapesti orosz és kínai nagykövetség között egy, a szudáni áldozatokat jelképező koporsót vittek végig, melyben mindkét követség előtt szögeket vertek.

Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország igazgatója a táviratai irodának azt hangsúlyozta: a nyugat-szudáni Dárfúrban 2003 óta fegyveres konfliktus dúl, a vidéket humanitárius katasztrófa fenyegeti. A helyzet egyre romlik, hiszen a háború már a szomszédos Csádra is kiterjedt.

Beszámolt arról is: noha a polgári lakosságot az Afrikai Unió békefenntartói megpróbálják megvédeni, de az ő számuk csekély, felszereltségük nem megfelelő, továbbá mandátumuk is lejár év végén.

Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa már határozott arról, hogy 24 ezer békefenntartót küld Szudánba. A kéksisakosokat azonban a szudáni kormány nem engedi be az országba.

Fodor Márk hangsúlyozta: akciójukkal az orosz és a kínai kormány figyelmét kívánták felhívni arra, hogy vessék latba diplomáciai befolyásukat Szudánnál.

A 2003 óta tartó konfliktus már több mint 300 ezer civil életét követelte, további 2 millióan pedig menekülttáborokban élnek. Kétmillió civil érintett a fegyveres támadásokban. Ez Dárfúr hétmilliós lakosságának több mint a fele.

Nők százezreit erőszakolják meg, több mint három és félmillió ember túlélése pedig a nemzetközi segélyektől függ.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.