NOL-voks a Kisbarnaki-bakiról: Szekeres viselje a politikai felelősséget

Válaszadóink pontosan 50 százaléka szerint Szekeres Imre honvédelmi miniszternek a Kisbarnaki-ügyben elkövetett hiba miatt le kellene mondania.

„A köztársasági elnök a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottságának kezdeményezésére - a honvédelmi miniszter előterjesztésére - eredeti rendfokozatát posztumusz helyreállította néhai Kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredesnek" - derült ki a honvédelmi tárca közleményéből.

A döntést élesen bírálta lapunkban Kovács Tamás történész, mivel, mint írta, vitéz Kisbarnaki Farkas Ferenc "problematikus figura ". 1944-ben Kisbarnaki a nyilas puccs után átállt Szálasihoz, aki ezért soron kívül vezérezredessé léptette elő, majd csakhamar országos elhelyezési kormánybiztos lett - a Szálasi kormányban. "Legsötétebb periódusa életének a Sopronkőhidán a kiugrásban részt vevő katonatisztek perében játszott szerepe. Mint a bíróság elnöke jelen volt szinte valamennyi tárgyaláson, ellenjegyezte az ítéleteket." A történész feltette a kérdést: "miért kell rehabilitálni egy katonatisztet, akit a legitim magyar állami vezetés elleni puccs után léptetnek elő?"

A botrány kirobbanása után "a Honvédelmi Minisztérium sajnálatát fejezte ki mindazoknak, akikben 'egy remélhetőleg örökre letűnt korszak sebeit tépte fel' azzal, hogy a Magyar Köztársaság elnöke a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottságának kezdeményezésére - a honvédelmi miniszter előterjesztésére - posztumusz helyreállította Kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredesi rendfokozatát. A honvédelmi miniszter egyúttal kezdeményezte a rehabilitációs folyamat jogi áttekintését és utasítást adott a Rehabilitációs Bizottság átalakítására." 

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Gulyás József képviselőnek a parlamentben feltett, Kisbarnaki Farkas Ferenc rehabilitálásával kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy "a miniszter köteles a javaslatot a köztársasági elnöknek továbbítani. Egy magánember megteheti, hogy érzelmei szerint ítélkezzen, de egy miniszternek a jogot kell követnie még akkor is, ha esetleg nem ért egyet azzal".

"A miniszter természetesen nem magánember" - olvasható erről a válaszról egy lapunkban megjelent kommentárban. - "Lehetséges, hogy a miniszter köteles a Honvédelmi Minisztérium rehabilitációs bizottságának javaslatát továbbítani, de támogatni nem köteles, hiszen - az érvényes utasítás szerint - az csak egy döntést előkészítő javaslat, amely a miniszter érdemi elbírálására vár, aki azt meg is változtathatja." Szekeres Imre kétszer volt szabad döntési helyzetben az eljárás során: mindkétszer a rehabilitálás mellett döntött. Viselje érte a politikai felelősséget.

Az ügyről szavazóink véleményét is kértük. Válaszadóink pontosan 50 százaléka szerint Szekeres Imre honvédelmi miniszternek a Kisbarnaki-ügyben elkövetett hiba miatt le kellene mondania. 39 százalék azt tartja szükségesnek, hogy az eset tanulságait levonva alakítsák át a rehabilitációs folyamatot (amit egyébként  atárca már bejelentett), és 11 százalék vélte úgy, hogy elegendő az eddigi bocsánatkérés.A NOL szavazásai nem teljesítik a reprezentativitás feltételeit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.