Megoldás a koalíciós válságra?

Új javaslattal állnak elő jövő hét elején a szocialisták a koalíciós válság megoldására, de hogy mivel, az még titok.

A főváros működőképessége megőrzésének érdekében az MSZP a jövő hét elején véglegesíti városirányítási javaslatát, amit ha a Fővárosi  Közgyűlés csütörtöki ülésén az SZDSZ is megszavaz, megszüntethetik a jelenlegi törvénysértő helyzetet az önkormányzatnál - mondta a szocialisták budapesti elnöke pénteken az MTI-nek. Az MTI úgy tudja, hogy a jövő héten csak egy főpolgármester-helyettest, a szocialista Hagyó Miklóst választanák meg.

Molnár Gyula elmondta: az MSZP budapesti vezetése pénteken megállapította, hogy az SZDSZ, a főpolgármester csütörtöki ajánlata, a két újabb tanácsnoki hely a korábbi öt mellett a szocialistáknak  cserébe azért, hogy Gy. Németh Erzsébetet ne jelöljék főpolgármester-helyettesnek, nem egy elfogadható ajánlat. A  politikus hozzátette, az SZDSZ javaslata nem ad választ Demszky Gábornak arra a múlt heti lépésére: a koalíciós szerződés frakciók általi véglegesítése után levélben közölte, hogy nincs bizalma Gy.  Németh Erzsébet iránt, ezért nem jelöli őt főpolgármester-helyettesnek.
 
Molnár Gyula szerint az SZDSZ-nek ez a legutóbbi javaslata  teljesen más irányba vinné az egyeztetést, ami számukra elfogadhatatlan. Ezért a tárgyalásoknak ezt az irányát a  szocialisták lezártnak tekintik. "Nem kívánjuk az alkudozást ebben  az irányban folytatni" - jegyezte meg. Az elnökség továbbra is támogatja azt, hogy Gy. Németh Erzsébet  főpolgármester-helyettes legyen - fűzte hozzá.
 
A szocialisták politikai pozíciójukat nem megváltoztatva a jövő hét elején egy új javaslatot terjesztenek elő "hogy az SZDSZ  zsákutcába jutott gondolkodását kimozdítsák a holtpontról". Ez a  javaslat a mulasztásos törvénysértés állapotát rövid távon kezeli - jegyezte meg az elnök, hozzátéve, hogy ez ügyben részleteket  jelenleg nem kíván elmondani.

Az MTI az elnökség tagjaitól úgy értesült: várhatóan az lesz a kompromisszumos javaslata az MSZP-nek, hogy a jövő héten csak a szocialista Hagyó Miklóst válasszák meg főpolgármester-helyettesnek. Ezáltal megszüntetnék a jelenlegi törvénytelen helyzetet, amelynek feloldására levélben hívta fel az önkormányzat figyelmét a  közigazgatási hivatal vezetője. A törvény szerint ugyanis a képviselőtestületnek legalább egy helyettest választania kell a főpolgármester mellé.

A szocialisták indokoltnak tartják azt is, hogy a bizottsági rendszer néhány elemét csak a városirányítási struktúra  véglegesítésekor rendezzék. Így a jövő héten várhatóan nem kerül a gazdasági-tulajdonosi bizottság hatáskörébe a közüzemek vezetőinek kinevezése, felmentése. Nem lesz Somlyódy Csaba (MSZP) a gazdasági  bizottsággal párhuzamosan a kiemelt fejlesztések bizottságának  elnöke, s ugyancsak nem támogatják azt sem, hogy Szolnoki Andrea (SZDSZ) vezesse az egészségügyi bizottságot.

(MTI)

Molnár Gyula
Molnár Gyula
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.