Kovtunt mégis megmérgezték polóniummal

Életveszélyes állapotban van a polónium-ügy egyik tanúja. Csütörtökön még tagadták a hírt, pénteken már tényként kezelték Moszkvában, hogy Dmitrij Kovtun hasonló tüneteket mutat, mint a Londonban a polónium-210-es izotópjával megmérgezett és november 23-án elhunyt Alekszandr Litvinyenko – adta tudtul a Ria Novosztyi orosz hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva. Nyilas Gergely jelenti Moszkvából!

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Londonba hat éve menekült egykori ezredese októberben találkozott Kovtunnal, így orosz orvosok szerint elképzelhető, hogy Litvinyenko szervezetébe az eddig sejtett november 1-je előtt jutott a sugárzó nehézfémből, ugyanakkor, amikor az Kovtun gyomrába is kerülhetett.

Szerdán a Scotland Yard terrorelhárítási osztályának Moszkvában nyomozó munkatársainak jelenlétében az orosz ügyészség még kihallgatta az üzletembert, aki ezután állítólag rövid időre kómába is esett. Mája, veséje és bélrendszere is károsodott a sugárzástól.

A sajtóban olykor gyanúsítottként, hivatalosan tanúként számon tartott Andrej Lugovoj – akinek kihallgatása „techinaki okokból” már harmadik napja tolódik – a hét elején úgy nyilatkozott: nagy meglepetés lesz a sajtó számára az őt és Kovtunt érintő vizsgálatok eredménye.

Lugovoj szervezetében – bár a múlt héten még „polóniummentesnek” találták az orvosok – szintén találtak a nehézfémre utaló jeleket.

A moszkvai üzletember – az FSZB egykori tisztje – októbertől november elsejéig négy alkalommal is találkozott gyerekkori barátjával, Litvinyenkóval. Kovtun viszont állítólag november 1-jén már nem találkozott az áldozattal, bár Londonban volt és november 3-án együtt jött haza Lugovojjal azzal a repülőgéppel, amelyen brit szakemberek szintén polóniumsugárzásra utaló nyomokat találtak. Az orvosok arra nem adtak magyarázatot, hogy Kovtunon és Lugovojon miért csak Litvinyenko halála után két héttel jelentkeztek a mérgezés tünetei.

 Az Independent brit napilap szerint polóniummérgezés érhette Litvinyenko apját és 12 éves fiát is.


 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.