Kötött pályás ellenzék

- Nem félek az ellenzékiségtől! – e szavak közben az orosz felsőház elnöke megkavarja lekváros teáját az újságíróknak szervezett munkareggelin. Szergej Mironov, ha félne, nyilván nem vállalta volna el az októberben három párt egyesüléséből létrejött alakulat, a Méltányos Orszország (SZR) vezetését, amely a hatalom pártjának nevezett Egységes Oroszország (JeR) leváltására törekszik, hogy igazi kétpártrendszer jöjjön létre Oroszországban. Vagy mégsem. Moszkvai tudósítónk, Nyilas Gergely interjúja.

- Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az orosz elnök kurzusa változatlanul folytatódjon – konfrontálódik a házelnök, hozzátéve, hogy támogatják Vlagyimir Putyin – egyelőre ismeretlen - "kijelölt utódját" is, amennyiben garantálja, hogy nem tér le a putyini útról.

- A hatalom ma már nem hallja meg az emberek szavát – állítja az "eszer"-vezér, akinek szavait sajátosan árnyalja a helyszín: az Orosz Tudományos Akadémia moszkvai épületének 22. emeletén lévő VIP-étteremben gazdagon megterített reggelizőasztal. Szerinte véget kell vetni annak, hogy dolgozó milliók élnek szegénységi küszöb alatt.

Az ő felemelkedésüket az garantálhatja, ha az SZR a kormány és nem pedig az elnök ellenzékeként viselkedik, véli Mironov, megjegyezve, hogy egyelőre korai lenne az elnöki köztársaságról a parlamentire áttérni. Mironov – aki nem is kíván indulni a 2008-as elnökválasztáson – tarthatatlannak véli, hogy a törvényhozás pecsétnyomóként automatikusan megszavazza a kormány javaslatait. Meglátását árnyalja, hogy legutóbb felsőházi elnökként az új erdőgazdálkodási törvény elfogadását csak addig ellenezte, amíg nem tárgyalt személyesen Putyinnal.

Oktalanság feltételezni, hogy a párt a JeR mögött a Kreml kettes számú projektje volna. Pedig így tűnik, hiszen az SZR szerencsésen magába olvasztotta az eredetileg xenofóbiától indult, Putyin-ellenes Rogyinát (Haza) és az Orosz Nyugdíjasok Pártját, mely utóbbi némelyik régióban megszorította a JeR-t is és ezután több helyhatósági választásból kizárták. – Az egyesülés önálló kezdeményezés, de beszámoltam róla az államfőnek, aki üdvözölte a döntést, és én ennek nagyon örülök – mondta az ellenzéki pártelnök.

A párt magát szociáldemokratának vallja – bár Mironov korábban hangsúlyozta, hogy nem szocdemek, hanem szocialisták – és mindennek előtt az állam szerepének erősítését várják számos területen. Ezek egyike az alkoholtermelés lenne. Igaz, erről az állami monopóliumról már a Kreml is gondolkodik.

- Saját lokomotívunk fut a politikai síneken – hangoztatta Mironov. A vágányokat azonban láthatóan mások fektetik le.

Szergej Mironov
Szergej Mironov
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.