Ne vegyék el a gyerekektől a jó levegőt!

A Svábhegyi Gyermekszanatórium fogalom az orvos szakmában. Az intézményt mégis a bezárás veszélye fenyegeti. Ez ellen tüntettek a Mártonhegyi úton.

 

Nyolcvan-száz szülő tiltakozott tegnap a Mártonhegyi úton, a Svábhegyi Gyeermekszanatórium kertjében az intézet tervezett megszüntetése ellen. Az országban ez az utolsó hegyi levegős tüdőszanatórium. Kékestetőn, Sopronban megszűntek a hasonló intézmények. “A Svábhegy”, ahogy az orvos szakmában nevezik, évente 45 ezer járóbeteget és 8 ezer fekvőbeteget lát el, akiknek többsége korunk népbetegségétől, az allergiától szenved. Ez az asztmás gyerekek első számú gyógyító intézete, sőt az idegrendszeri sérült újszülöttek Mekkája is. 

A Svábhegy jó levegője nem biztosítható belvárosi kórházakban, az intézetbe az ország minden részéből hoznak gyógyulni beteg gyerekeket - mondta Zempléni Katalin, a demonstrációt szervező Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesületének képviseletében az MTI-nek. Reményének adott hangot, hogy a gyógyintézet nem válik telekspekulációk áldozatává.

Cáfolta Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár azon állítását, hogy azért nem alkalmas az intézet a gyógyításra, mert az épületek lepusztultak. Mint mondta, nyáron fejeződött be valamennyi épület rekonstrukciója. Hangsúlyozta: az intézetnek nincs adóssága, s számos nemzetközi projektbe is bekapcsolódott.

Baktay György, az intézet helyettes igazgatója reményét fejezte ki, hogy közös erőfeszítéseik a betegekkel sikerrel jár majd, és lesz elég pénz arra, hogy ezek a gyerekek a megfelelő helyen kapják meg a gyógykezelést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.