Milliárdos hitel csőd ellen

Eladósodás fenyegeti a XXII. kerületet, mivel a városrész 1,5 milliárd forintos működési hitellel próbálja meg túlélni az előtte álló időszakot, miközben a hitel jó része leginkább az idei "lukak" betömkődésére, bérekre, közüzemi számlákra megy el. A városrész jövője mindenesetre bizonytalan.

Másfélmilliárd forintos működési hitelt kényszerül felvenni a közeljövőben Budafok-Tétény önkormányzata, hogy 2006-os költségvetését megpróbálja egyensúlyba tartani. Ez háromszázmillióval több az idei, eredeti költségvetében tervezett 1,2 milliárdnál - tudta meg a Népszabadság Szabolcs Attila polgármestertől. A négy év "kihagyás” után a jobboldali pártok támogatásával újraválasztott politikus 1998-2002 között töltötte be először ezt a tisztséget. Összekötve korábbi és mostani ciklusát úgy véli, másodjára jóval nehezebb gazdasági helyzetben kell irányítania a XXII. kerületet, miközben a korábbi polgármestersége idején elindított programokat is folytatni szeretné. Ám közülük vélhetően számos, köztük önként vállat területen is meg kell nyirbálni a kiadásokat. Borúlátásra ad okot, hogy a kerület működtetését részben már most is vagyonfelélésből fedezik, miközben számos infrastrukturális fejlesztést, útépítést, közművesítést kellene végrehajtaniuk.

Az önkormányzat amúgy is rossz pénzügyi helyzetét tetézi a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás tervezete is - hangsúlyozta Szabolcs Attila. A parlament előtt lévő törvényjavaslat ugyanis rendkívül hátrányos helyzetbe hozná a külső kerületeket, mivel nagy hangsúlyt helyez a leginkább a belső városrészeken jellemző népsűrűségre. Ugyanakkor nem veszi figyelembe az elmaradott infrastruktúrát, a földutak számát és a közművesítés szükségességét. A polgármester elmondta, országgyűlési képviselőiken keresztül próbálnak majd módosításokat benyújtani a törvénytervezethez.

A XXII. kerületben legalább 14 milliárd forintos kiadási igény van, ami jóval meghaladja a várható 8-9 milliárdos bevételi oldalt. Számos feladatot kell újragondolni, ilyen például az egyik legnagyobb kiadást jelentő panelplusz program - mondta Szabolcs Attila. Tavaly és idén az önkormányzat csak erre 564 millió forintot költ, ennyibe kerül az épületfelújításokhoz adandó egyharmadnyi önkormányzati támogatás. A jövőben nemcsak az összeget kell megkurtítani, hanem a pályázati feltételeket is szigorítani kell, meghatározva azt a sorrendet, mire költheti egy-egy lakóközösség a pénzt. 

A kerület összességében több százmillió forinttal támogatja évente az 1970-ben alapított Budafoki Dohnányi Ernő Szimfónikus Zenekart, saját, országszerte elismert művészeti iskoláját és a civil szervezeteket. Habár Budafok-Tétény továbbra sem akar lemondani eme önként vállalt feladatiról, valószínűleg ezekre is kevesebb jut majd jövőre.

Bollók Istvánné, kerületi szocialista képviselő, a városrész előző polgármestere szerint elegendő lenne 200 millió forintnyi hitelt felvenni. Mint azt elmondta, Szabolcs Attilától 2002-ben szintén 1,5 milliárdos hitelállománnyal vette át az önkormányzatot, és ezt a már akkoriban is indokolatlan, időközben felélt összeget görgeti maga előtt azóta is a kerület. A hiteltörlesztésekre újabb hiteleket kellett felvenni, igaz, ebből fejlesztésekre is futotta.

Az MSZP-s politikus szerint egyetlen nagyobb, de hosszúlejáratú 800 millió forintos hitelt kell majd felvenni a panelprogram, tehát nem a működés finaszírozására. Erre a legkedvezőbb ajánlatot kell kiválasztani, a törlesztés futamdeje lehet tíz, de akár húsz év is. Az önkormányzat korábban ekkora támogatási összegre vállalt a társasházak felé kötelezettséget, ezt tehát felelőtlenség lenne megnyírbálni vagy a már befogadott pályázatakora megkötött szerződéseket felbontani. Ráadásul a kifizetéseket csak három év múlva kell elkezdeni, és több évre elosztva, azaz évente a 800 milliónak csak egy része lesz esedékes. Ezért sem indokolt azonnal és egy összegben felvenni másfélmilliárd forintot.

A jelenlegi polgármester szerint 2002-ben valóban vettek fel hitelt, de nem működésre, hanem fejlesztésre. Az összeget tehát nem felélte a kerület, hanem például abból épült meg a „Promontor-udvar". A fejlesztésekkel gazdagodik az önkormányzat, míg a működési kiadás - leegyszerűsítve - a közüzemi számlák és bérek kifizetésére kell tette hozzá Szabolcs Attila. Elmondta, a most tervezett másfélmilliárdban nincs benne a panelprogramhoz szükséges mintegy 560 millió forintos fejlesztési hitel, azzal külön számol a kerület. Természetesen az esetlegesen szigorúbb pályázati feltételek nem a már beadott és megítélt, hanem a jövőben indítandó pályázatokra vonatkozik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.