Demján a hungaro-siitizmus és a hungaro-szunnitizmus harcáról

Demján Sándor a Vállalkozók Napján a politikai elitet ostorozta, szerinte Magyarországon hungaro-siitizmus és hungar-szunnitizmus ütötte fel a fejét.

A vállalkozóknak rá kell kényszeríteniük a politikát a megegyezésre, a  gazdaságot előrevivő reformokra - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke, a Vállalkozók Napjának megnyitóján.

Magyarország jövőjét a sikeres vállalkozások garantálhatják - jelentette ki Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke szerint a  vállalkozók tudomásul vették a kiigazítási csomag szükségességét, és  azt is, hogy a többletterheket a vállalkozóknak éppúgy viselniük  kell, mint a társadalom többi rétegének.

Demján Sándor szerint a magyar gazdaság válsága a "politikai  elit bűne", ezért is javasolta a VOSZ, hogy a kormányfő és a  pénzügyminiszter büntetőjogi felelősséget viseljen azért, hogy olyan  pénzeket ne osszon el, amelyek fölött nem rendelkezik, magyarul  legyen büntetőjogi felelőssége az állam költekezéséért, illetve  túlköltekezéséért.

A VOSZ elnöke súlyos szavakkal illette a politikai  szekértáborokat,  véleménye szerint Magyarországon a  "hungaro-siitizmus és a hungaro-szunnitizmus" ellentéte ütötte fel a  fejét, ami tarthatatlan.

"Legyen béke, összefogás annak érdekében, hogy haladjanak a  reformok és hosszabb távon csökkenjenek az adók" - mondta Demján  Sándor.

A 2007-es költségvetés már azt mutatja, hogy az ellenzék nem kíván alternatív költségvetést készíteni, azaz a korábban végletesnek tűnő ellentétek oldódni kezdtek - mutatott rá a változás egyik elemére Bod Péter Ákos. A jegybank korábbi elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy amíg a szomszédos országok gazdasága gyorsul,  addig a magyar lassul, ami a "divergenciaprogramnak", a  konvergenciaprogram hatásmechanizmusa érvényesülésének tudható be.

Az adórendszer átalakításával nem lehet 2010-ig várni - mondta  Békesi László. A volt pénzügyminiszter szerint az iparűzési adót értékalapú vagyonadóval lehet kiváltani, amelynek részeként  ingatlanadót éppúgy kell fizetniük a vállalkozóknak, mint a  lakosságnak.

A nyugdíj- és az egészségügyi kassza hiányának csökkentése csak  úgy valósítható meg, ha a munkavállalók terhei rövidtávon nőnek, miközben a munkáltatók élőmunka terheit hosszabb távon feltétlenül  mérsékelni kell - fejtette ki a közgazdász professzor.

(forrás: MTI)

Demján Sándor: Egy szorgalmasra jut hat okos
Demján Sándor: Egy szorgalmasra jut hat okos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.