Budapesten alakul a nagykoalíció?

Az MSZP és az SZDSZ is bízik abban, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő csütörtöki üléséig meg tudnak egyezni a koalícióról és a főpolgármester-helyettesekről, de egyelőre egyik fél sem változtatott az álláspontján. Nagy az esély, hogy a közgyűlés csak a bizottságokat tudja megalakítani, a helyettesekről viszont nem fognak szavazni a városatyák.

 

 

Ha így lesz, még két hónapig egyedül lesz kénytelen dolgozni Demszky Gábor főpolgármester, a helyettesek megválasztása pedig februárra csúszik. Februárban tart ugyanis tisztújító kongresszust az MSZP, és január második felében várhatóan új budapesti elnököt is választanak.

A kormánypártok közötti állóháború frontjai megmerevedtek; az MSZP az SZDSZ legutóbbi ajánlatát - amely szerint az eddigi öt mellé még két-három kiemelt tanácsnoki posztot ajánlottak a szocialistáknak - "komolytalannak és aránytalannak" tartja, ezért nem fogadja el. Molnár Gyula, a párt budapesti elnöke tegnap az MTI-nek azt mondta: a többletposztok felajánlásával az SZDSZ beismerte, hogy a Gy. Németh Erzsébet humánpolitikai főpolgármester-helyettességére vonatkozó főpolgármesteri vétó politikailag elfogadhatatlan lépés volt. Az MSZP budapesti elnöke hozzátette: ha jövő csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésnek nem sikerül megválasztania a főpolgármester-helyetteseket és megalakítani a bizottságokat, akkor "a város érdekében készek egy szélesebb alapú együttműködésre", és ez ügyben tárgyalást kezdenek az ellenzékkel.

Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője ezzel kapcsolatban lapunknak korábban azt mondta: a jelenlegi helyzetben az MSZP az alkuképesebb, "az ő szavukra oda kell figyelni". Tarlós szerint hajlandóak együttműködni a város működőképességének megőrzése érdekében. A Fidesz-KDNP frakciószövetség mindenesetre legalább egy fajsúlyos - például a kulturális - bizottság elnöki tisztségére tart igényt, a jelenleg ajánlott négy elnöki poszt helyett.

Bár a helyettesek megválasztása körüli hercehurca miatt a Fővárosi Közgyűlés október közepe óta mulasztásos törvénysértést követ el, egyik városházi informátorunk sem tart attól, hogy végül az Országgyűlés oszlatná fel a törvénysértés miatt a közgyűlést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.