Gyurcsány: Ez magyar modell

Magyar modellt hirdetett meg egy konferencián Gyurcsány Ferenc. A Demos Magyarország Alapítvány rendezvényén szólalt fel a miniszterelnök, ahol arra keresték a választ, hogyan viszonyuljon a XXI. század társadalma a globalizáció kihívásaihoz.

 

 

Gyurcsány Ferenc szerint a globalizáció kihívásaira adott európai válaszok között meg kell találni egy speciális magyar modell megvalósíthatóságának lehetőségét. A kormányfő elképzelése szerint ez nem védekezésen alapuló, hanem inkább "offenzív alkalmazkodó" magatartás lenne, amely három pilléren nyugodna. Az első a gazdaság, amely befektet a szellemi erőforrásokba, segíti a kis- és közepes vállalkozásokat, és támogatja az innovációt. A második pillér az állami jóléti rendszerek jelenlegi struktúrájának átértékelése, amelyben például az oktatás vagy az egészségügy új funkciókat kapna, és szinte szolgáltatóiparként támogatná Magyarország fejlődését. A harmadik alapkövetelmény az állam szerepének módosítása, amelyben a teljesítmény és a minőség demokratikus kontroll mellett lenne számon kérhető.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy azért van szükség erre az új társadalmi szerződéssel megalapozandó modellre, mert Magyarország sem a skandináv, sem a brit rendszert nem képes átvenni speciális történelmi és földrajzi helyzete miatt. A kormányfő úgy látja, hogy Közép-Európában ma a modernizáció és az ultraradikális, jobboldali és populista irányzat között lehet választani. Mi is dönthetünk, hogy a lengyel utat válasszuk-e vagy inkább egy másik irányt.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy szerinte ma az talán a legfontosabb kérdés, hogy a "fent lévők" hajlandók-e nagyobb felelősséget vállalni annak érdekében, hogy a szegényebb rétegek további leszakadását megakadályozzák, és felzárkózási esélyhez jussanak.

Patrick Diamond is úgy látja, hogy a nemzetközi baloldal előtt álló nagy feladat jelenleg a szegénység elleni küzdelem, illetve annak megértetése, hogy a globalizáció és a szociális védelem nem egymást kizáró fogalmak. A Policy Network igazgatója kijelentette: a magyar baloldal jelentősen hozzájárult a szociáldemokrácia fejlődéséhez. Matthias Platzeck arról beszélt, hogy az egykori NDK ma ugyanolyan köztes állapotban van, mint a többi volt kommunista ország, és látja, hogy a látszólagos biztonságtól való megválás nálunk is nehéz folyamat. A szociáldemokrata politikus dicsérte a Schröder-kormányt, amely képes volt reformokat bevezetni, amikor azt tapasztalta, hogy nő a munkanélküliség és a költségvetés hiánya, miközben stagnált a gazdaság. A brandenburgi kormányfő megjegyezte: az a kérdés, van-e a kormánynak bátorsága végigmenni a már megkezdett úton. Platzeck érintette az elhíresült őszödi beszédet is, amelyet úgy értékelt: Gyurcsány ott azt jelezte, hogy nem szabad kitérni az igazság elől.

A kormányfõ és Matthias Platzeck: az egykori NDK ugyanolyan állapotban van, mint például Magyarország
A kormányfõ és Matthias Platzeck: az egykori NDK ugyanolyan állapotban van, mint például Magyarország
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.