Tüntetések a Babes-Bolyaiért

Az állami költségvetésből finanszírozott önálló magyar egyetem visszaállítását, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) a tényleges többnyelvűség megteremtését, az önálló magyar és német nyelvű karok létrehozását, az egyetemről kizárt két magyar oktató visszahelyezését, és a magyar és német nyelvű feliratok mielőbbi felszerelését követelték tegnap délután több erdélyi városban rendezett tüntetések résztvevői.

Kolozsvár

A Kolozsváron, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön erdélyi magyar diák- és ifjúsági szövetségek által szervezett tüntetésen kinyilvánították: tűrhetetlen az, ami a BBTE-n az elmúlt időszakban és jelenleg történik. A tüntetők a BBTE-n a magyarság ellen alkalmazott "diktatórikus módszereket" emlegettek, és követelték a két magyar oktatót kizáró döntés kivizsgálását és visszavonását. Kolozsváron mintegy ezer, Sepsiszentgyörgyön félezer személy vett részt a lapzártakor még zajló tüntetésen. Kolozsváron kisebb provokációra került sor, de az Új Generáció pártjának öt tagját a rendfenntartó erők eltávolították.

Szerda este a BBTE magyartagozat-vezetőinek testülete későig ülésezett. A megbeszélésen a lemondott magyar rektorhelyettesek munkáját folytató ügyvezető bizottság beszámolt arról, hogy a rektori hivatal vezetőivel folytatott tárgyalásokon napirendre tűzték a magyar tagozat alapszabályzatának elfogadását, a menesztett magyar oktatók ügyét és a többnyelvű feliratok kérdését, és beindították az új rektorhelyettesek jelölésének folyamatát.

A magyar oktatók a további együttműködést a feliratok ügyének holtpontról történő kimozdításához, a magyar tagozat alapszabályzatának mielőbbi megvitatásához és a két magyar adjunktus menesztéséhez vezető szenátusi döntés újratárgyalásához kötik. A testület több tagja bírálta a Bolyai Kezdeményező Bizottságot (BKB), s úgy vélte, a tárgyalásoknak nem kedveznek azok az eszközök, amelyeket a Hantz Péter és Kovács Lehel által alelnöki minőségben vezetett BKB alkalmaz. A magyar oktatók soraiban is nézetkülönbségek vannak. Ez abból is kitűnt, hogy az ügyvezető bizottság öt tagjából kettő kivonult a testületből.

Kettészakadt a román liberális párt

Új pártot alapított a román kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kiszakadt politikusok mintegy százfős csoportja. A csoport vezetője Theodor Stolojan, aki korábban a párt elnöke és 2004-ben államfőjelöltje is volt. A pártalapítást tegnap bejelentő Stolojan elmondta: az új alakulatnak Liberális Demokrata Párt (PLD) lesz a neve, s az a jobbközép politikai erőket kívánja egyesíteni azt követően, hogy a PNL és koalíciós partnere, a Demokrata Párt között a viszony végleg megromlott. A szakadás után végleg ellehetetlenülni látszik a bukaresti koalíció, amelyből vasárnap a Konzervatív Párt is kilépett, s amely a parlamentben elvesztette a többségét. A szakadás miatt a kormányátalakítási tárgyalások zsákutcába kerültek. (T. Sz. Z.)

Kolozsváron mintegy ezren vonultak utcára a
Kolozsváron mintegy ezren vonultak utcára a "diktatórikus módszerek" ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.