Bögölő Mikulása

Egy gyűjtögetésből élő népes család három tagját vették őrizetbe a napokban, Miskolc határában, a város új nyomornegyedének tekintett Lyukó-völgyben.

 

A férfiak szamaras fogattal járták a korábban üdülőövezetként kiépített domboldalakat, míg az egyik hétvégi ház tulajdonosa rájuk nem szólt, hogy ne lopják a fát. A figyelmeztetést halálos sértésnek vették, és alaposan összeverték a telkére nap mint nap kijáró férfit. Másnap a fogatos család egy tagja újra kinn volt a házaknál, megint találkozott a férfival, és ekkor már nem várt a figyelmeztetésre: addig ütötte az idősödő embert, mígnem eszméletlenül összeesett. Mentőt az egyik telekszomszéd hívott, de sajnos hiába: a lyukói háztulajdonos többé nem tért magához, a kórházban elhunyt. Ötvennyolc éves volt.

Miskolc határából beljebb ártalmatlan, a korszerű bűnözéssel lépést tartani nem tudó kisgengszert fogtak meg ugyanebben az időben. A negyvenhárom éves miskolci férfi a belváros parkolóiban huszonhét autó üvegét verte be, hogy az utastérben látott táskákat megszerezze. Csak a pénzt kereste, a többi holmit szétszórta az utcán. Évekkel, évtizedekkel ezelőtt is ezt csinálta, kilométeres priuszán szinte csak ablaküveg és táska szerepel. Mialatt börtönbüntetését töltötte, a miskolci autópark talán kétszer is kicserélődött. Ő viszont azt hitte, hogy nem kell új trükköt tanulnia.

Ahogyan nem gondolt új megoldásokra az az ötgyermekes, munka nélküli szendrőládi férfi sem, aki - a rendőrségen rögzített jegyzőkönyv szerint - a kocsmában apróra váltotta és nyerőgépekbe dobálta a segélyként felvett majdnem teljes harmincezer forintot. Másnap reggel az erdőbe indult, hogy végezzen magával. Legalábbis így szól a Miskolchoz közeli településen történtek hivatalos változata, ezt vallották a hozzátartozók. Az ezernyolcszáz lelkes, hetven százalékban romák lakta településen azonban arról suttognak, hogy a Bögölő becenevű férfi pénzét az uzsorások vették el, és miután nem járta ki a teljes adósságát, órákon át alázták és gúnyolták a pénztelen férfit. Ezért akarta felakasztani magát. Fenyegetőzését mindenki komolyan vette, hiszen a családjában korábban ketten is hasonlóképpen végeztek magukkal.

A hivatalos iratokban B. Zoltánként említett, a harmincadik születésnapja előtt álló fiatalember az Akác utca víz nélküli egyenházainak egyikében lakik. Egy ottani képviselő számításai szerint az utcában huszonöt-harminc családot tart évek óta a legmélyebb nyomorban a helyben kamatos pénznek nevezett uzsorakölcsön. E sajátos hitel futamideje a következő segélyfizetésig tart, kamata száz százalék, és a törzstőkén, az első adósságcsomagon soha nem tudnak túljutni. Hacsak úgy nem, ahogy Bögölő akarta. Igaz, őt szerencsére három órával azt követően, hogy bevette magát az erdőbe, megtalálta a keresésére kivezényelt nyolcfős rendőralakulat.

A maradék pénzén Bögölő korábban vett olcsó bort és pálinkát, és öt csokoládémikulást a szendrőládi abc-ben. Ezt még odaadta a gyerekeknek, mielőtt elindult az erdőbe.

E három történetről december 6-án, Mikuláskor közleményekben számolt be a megyei főkapitányság. Mindegyiket sikeres rendőrségi akciónak minősítették.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.