Csizma az asztalon

Lehangoló jelentést közöltek nemrég a francia börtönviszonyokról. Egy képviselőnő meg is állapította fegyházi látogatásán: a helyzet nem felel meg a Francia Köztársaság normáinak.

 

Mérget vehetünk rá, egy magyar politikus azt mondta volna: az uniós normáknak. Ez a hazai zsinórmérték - sokszor indokoltan (konvergenciaprogram), máskor a fogalom végletes felpuhításáig.

A Fidesz igyekszik napirenden tartani Brüsszelben az október 23-i rendőri fellépés ügyét. Ezt célozta a tegnapi nyilvános meghallgatás is. - Nem ítélkezni, hanem meghallgatni jöttünk - hangzott el az elején, az egyik felszólalás címe pedig az volt: A pártatlan vizsgálat. Mindezek dacára a rendezvény két órája vádak és máris kész ítéletek halmazának bizonyult, miközben a hazai vizsgálatok még nem zárultak le. A koncepció lényege: a rendőrség (kollektíve) brutális, "nem európai" módon viselkedett, a politikai vezetés (kollektíve) ebben a cinkosa, az október 23-i tüntetők, köztük kismamák, békés járókelők pedig (kollektíve) csak alkotmányos jogaikat gyakorolták. A felsorakoztatott jogvédők a "szükségesség és az arányosság elvét" kérik számon a hazai rendőrségen, ám saját vonalukon gondosan megfeledkeznek mindkettőről. Törvényszerűen fellépő rendőrről és randalírozókról tegnap nem hallhattunk.

Fogalmazzunk világosan: emberként együtt érezhetünk a Brüsszelbe eljött Fábián Gáborral, akinek elmondása szerint eltörték kezét-lábát; a "meggyőződéses antikommunistaként" bemutatkozó Murányi Leventével, aki alig úszta meg a kardlapozást. Emberek vagyunk: elnézhetjük, hogy Morvai Krisztina, aki A pártatlan vizsgálat címmel tart előadást, egy ponton maga is elismeri: elragadta a szenvedély. Reiner Péter visszaemlékezésének egészét sem hitelteleníti, hogy "fejmagasságban köröző" helikoptereket észlelt. Nem vonjuk kétségbe, Czigány Imre történetesen nem látott maga körül "úgynevezett" szélsőjobboldaliakat. Ettől ugyanis még ott voltak. Nem "úgynevezettek", hanem ténylegesek. (A Fidesszel szemben sokszor igen kritikus hazai szélsőjobboldali hírportál egyébként henceg is ezzel.) Igaz, nem azon a - hm, mondjuk így: sajátosan szerkesztett - videofilmen, amelyet a Fidesz képviselői Brüsszelben bemutattak. Hogy hányan voltak? Nos, ez az egyik kérdés. Hány rendőr, hányszor ütött, rúgott szükségtelenül és aránytalanul? Vélhetően tisztázzák ezt is a hazai vizsgálatok.

Ahogy az állampolgárok szabad joggyakorlása, úgy a leávósozott rendőrség egészének becsülete, a társadalom előtti tekintélye is tét. Semmit nem teszünk hozzá a helyzet tisztásához, ha előre ítélkezünk. Az pedig egyrészt önáltatás, másrészt önmagunkkal szemben súlyos taktikai hiba, ha azt gondoljuk: e kérdéseknek Brüsszelben a helyük. Európa látványosan unja a magyarok acsarkodását hazai ügyeikben. Egy-egy külföldi díszpinty megnyerhető a tegnapihoz hasonló események levezető elnökségére, de a Fidesznek kétségbeesett igyekezettel kell lepleznie a tényt: a magyar panaszokra ezúttal is szinte csak magyarok voltak kíváncsiak. Az Európai Bizottságot képviselő egyetlen személy a meghallgatás alatt látványosan az otthonról hozott irataiba temetkezett. Ha az eseményt Röcsögén tartják, kisebb lett volna a repjegyszámla.

A csizma teljesen rendben lévő, divatos szóval "legitim" lábbeli. Az asztal is megállja a helyét, mint bútordarab. Csak a kettő nem illik egymáshoz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.