Mélyül a szakadék a világon gazdagok és szegények között

Egyre mélyül a szakadék a világon a gazdagok és a szegények között, a népesség felső 1 százaléka a vagyon 40 százalékát birtokolja - az erről szóló friss amerikai tanulmányt a The New York Times közölte.

 

A tokiói központú ENSZ Egyetemhez tartozó New York-i gazdaságfejlesztési kutatóintézet felmérése szerint a vagyon - köztük részvények, értékpapírok és ingatlanok, például föld - tulajdonlásának aránytalansága rekordszintet ért el. Az emberiség fele mindössze a vagyon 1,1 százalékát birtokolja.

Az emberiség legmódosabb 1 százalékának, mintegy 37 millió embernek átlagosan 515 ezer dollár vagyona van. Az egész emberiségre vetítve ez a mutató fejenként 2200 dollár.

A New York-i lap szerint a mélyülő szakadék egyfelől arra utal, hogy a fejlődő országok egyre kevésbé képesek felvenni az ütemet a vezető ipari államokkal, másfelől azt jelenti, hogy a gazdag országokat, különösen az Egyesült Államokat gyors gazdasági növekedés és látványos vagyongyarapodás jellemez.

Edward Wolff, a New York-i Egyetem közgazdász professzora, a tanulmány társszerzője rámutatott arra, hogy Kína és India kivételével az egész fejlődő világ lemaradóban van. E két hatalmas ország különösen 2000 óta produkál kiemelkedő fejlődési és gazdagodási ütemet.

Az Egyesült Államok lakossága az emberiség 4,7 százalékát teszi ki, viszont a világon felhalmozott vagyon csaknem egyharmada, 32,6 százaléka erre az országra esik. Az emberiség legvagyonosabb 1 százalékán belül tíz emberből négy amerikai.

Egy átlagamerikai vagyona 144 ezer dollár, ezt az értéket csak három ország előzi meg: Svájc 171 ezer, Japán 180 ezer és Luxemburg 183 ezer dolláros adattal.      Egy átlagos kínai ezzel szemben csak 2600 dolláros vagyonnal rendelkezik; miközben Kínában él a Föld összlakosságának több mint egyötöde és a világ vagyonának 2,6 százaléka jut erre az országra. India lakossága az emberiség 16,8 százalékát teszi ki, a vagyon 0,9 százalékával.

A felmérés szerint abban a tekintetben, hogy a lakosság felső 10 százaléka a nemzeti vagyon mekkora hányada felett rendelkezik, csak Svájc áll az Egyesült Államok előtt. Előbbi országban a felső 10 százalék a vagyon 71,3 százalékát birtokolja, utóbbiban 69,8 százalékát. E rangsorban a harmadik Indonézia 65,4 százalékkal, amelyet Kanada (53 százalék), India (52,9 százalék), majd Norvégia (50,5 százalék), Dél-Korea (43,1 százalék), Spanyolország (41,9 százalék), Kína (41,4 százalék) és Japán (39,3 százalék) követ.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.