Kómába esett-e a másik Litvinyenkóval tárgyaló üzletember?

Brit tévéállomások csütörtök délután az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva jelentették, - majd később cáfolták, - hogy Dimitrij Kovtun, az ugyancsak kórházban kezelt Andrej Lugovojon kívül a másik üzletember, aki november 1-jén délután Litvinyenkóval folytatott megbeszélést a londoni Millennium szállodában, közvetlenül a Scotland Yard kihallgatása után kómába zuhant. Az orosz főügyészség csütörtökön saját nyomozást indított Alekszandr Litvinyenko volt orosz biztonsági tiszt londoni sugármérgezéses megölése ügyében, párhuzamosan a Scotland Yard vizsgálatával.

Brit tévéállomások csütörtök délután az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva jelentették, - majd később cáfolták, - hogy Dimitrij Kovtun, az ugyancsak kórházban kezelt Andrej Lugovojon kívül a másik üzletember, aki november 1-jén délután Litvinyenkóval folytatott megbeszélést a londoni Millennium szállodában, közvetlenül a Scotland Yard kihallgatása után kómába zuhant. Állapota válságos. Moszkvában a Kovtun-hírt "provokációnak" minősítve tagadták. 

Ami pedig a Millennium Hotelt illeti, annak hét alkalmazottján észleltek alacsony szintű polóniumfertőzést. Ez az első alkalom, hogy Litvinyenko közvetlen környezetén kívül valakin foltokat találtak volna. A dolgozóknak egyelőre nincsenek tüneteik, de a hosszú távú prognózis bizonytalan. Az HPA Közegészségvédelmi Hatóság felszólított mindenkit, aki október 31-e és november 2-a között megfordult a Grosvenor Square-en található szálloda Pine Bar-jában, hogy jelentkezzen be az NHS Direct ingyenes egészségbiztosítónál.

Oroszország saját nyomozást indít a Litvinyenko-gyilkosságban

Az orosz főügyészség csütörtökön saját nyomozást indított Alekszandr Litvinyenko volt orosz biztonsági tiszt londoni sugármérgezéses megölése ügyében, párhuzamosan a Scotland Yard vizsgálatával.

Az orosz ügyészek egyben bűnügyi eljárást indítottak Litvinyenkónál annak megbetegedése előtt többször vizitáló Dmitrij Kovtun üzletember megölésének kísérlete ügyében, akinél szintén sugárizotópos mérgezést mutattak ki.

Az Interfax szerint Kovtun kómába esett közvetlenül azután, hogy a brit nyomozók és orosz ügyészek befejezték kihallgatását egy moszkvai kórházban.

De Kovtun üzlettársának, a vele együtt Litvinyenkóval kapcsolatban álló, és most ugyanabban a kórházban vizsgált Andrej Lugovojnak az ügyvédje, Andrej Romasov nyomban provokációnak minősítette a Kovtun súlyos állapotáról felröppent hírt.

Mindenesetre az orosz főügyészség úgy értékelte, hogy Kovtunt és Litvinyenkót egyaránt sugárzó részecskékkel mérgezték meg, s kettős eljárásával arra utalt, hogy mindketten egyazon közveszélyes merénylet áldozatává válhattak.

Marija Gridnyeva főügyészségi szóvivő egyben rámutatott, hogy Litvinyenko orosz állampolgár is, és nem zárta ki orosz nyomozók küldését a brit fővárosba.

Mindamellett hangsúlyozta, hogy az orosz eljárás beindítása a brit kollégákkal való együttműködést szolgálja. Az orosz ügyeszek brit kollégáikkal együtt kérdezték ki Kovtunt és orvosait, s megállapításaik az így nyert információkon alapulnak - tette hozzá.

Az orosz eljárás talán azt a gyanút hivatott eloszlatni, hogy Kovtunnak köze lehetett Litvinyenko halálához - spekuláltak moszkvai megfigyelők.

Mindenesetre a brit média nem Kovtunt, hanem a hozzá hasonlóan biztonsági tisztből tehetős vállalkozóvá vált Lugovojt kezeli komoly gyanúsítottként. Ővele azonban a brit nyomozók még csütörtökön sem tudtak találkozni, "technikai okok" miatt.

Lugovoj, - aki az 1990-es években együtt dolgozott Litvinyenkóval az akkor politikailag is befolyásos orosz mágnás, Borisz Berezovszkij biztonsági szolgálatában - egy év óta szőtt üzleti kapcsolatokat élesen Kreml-ellenessé vált egykori kollégával, aki hat éve menekült Angliába (akárcsak Berezovszkij).

Lugovoj és Kovtun november elsején is beszélt egy londoni szállodában Litvinyenkóval, aki aznapi találkozói után kezdte érezni szervezetében a mérgezést, ami polónium 210-es sugárzó izotópnak bizonyult, és november 23-án megölte.  

Lugovoj, - aki médiajelentések szerint maga is fertőződött polóniummal - szintén készségét nyilvánította a találkozásra a brit nyomozókkal. Ügyvédje hangsúlyozta: védencét tanúként hallgatják ki, és nem tekinthető gyanúsítottnak.

Előzőleg az orosz külügyminiszter tagadta, hogy a brit nyomozás ártana a kétoldalú politikai kapcsolatoknak. Szergej Lavrov megint óva intette a brit médiát a politikai szenzációhajhászástól, bár úgy látta, hogy kifulladóban vannak a kampányszító kísérletek. Ugyanakkor megerősítette az orosz hatóságok készségét a brit nyomozás segítésére.

Csecsenföld Kreml-barát miniszterelnöke egyébként kategorikusan cáfolta polónium 210-es bármiféle alkalmazását a szeparatisták elleni háború során. Ramzan Kadirov a brit menedékjogot élvező csecsen szeparatista megbízott, Ahmed Zakajev gyanúját utasította vissza.

(NSZ/MTI)

 

Alekszander Litvinyenko egykori orosz titkosszolgálati alezredes temetése a londoni Highgate temetõben
Alekszander Litvinyenko egykori orosz titkosszolgálati alezredes temetése a londoni Highgate temetõben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.