1. Mikulás, 2. Gyurcsány, 3. Télapó

Munkatársunk "Ilyen-olyan Mikulások" című írásában részletesen kifejtette, hány történelmi korszak emlékei keverednek a magyar Mikulás-kultuszban. Legény legyen a talpán, aki tisztázza, a magyar családokban ki hozza Miklós napon a szépen kifényesített cipőkbe a csomagot. Szavazóink segítségét kértük, hogy legalább az arányokat tisztábban lássuk.

Kiderült, hogy a nagy többséget az utóbbi évtizedekben megszokott mítoszhoz való ragaszkodás jellemzi: A Mikulást (41,8 százalék), esetleg - kissé korán - Muikulás napján is a Télapót (12,3 százalék) várják a csomaggal.

Ebben az évben érthető az a kis zavar, hogy mivel csomagról van szó, sokan (19,4 százalék) ezt is Gyurcsány Ferencnek tulajdonítják. Viszonylag sok szavazónkra tett mély bnyomást ez a zűrzavaros ősz, ezért 7,5 százalék Orbán Viktor csomagját várja, és alig valamivel kevesebben vannak (7,2 százalék), akik úgy hiszik, hogy Satutól, a Kossuth téri főparancsnoktól kapják meg a magukét.

4,3 százalék várja a Krampuszt, és valamennyire látszik a hosszú szovjet befolyás hatása is, mert 3,6 százalék számára a Gyed Maróz érkezik. A világrendszer-váltás hatása ennél sokkal kevésbé látszik, legaléábbis egyelőre, Santa Clausnak ugyanis mindössze 0,8 százalékos tábora van.

S végül, de nem utolsósorban Szent Miklós sok évszázados alakját is őrzi szavazóink 3 százaléka.

A NOL szavazásai nem teljesítik a reprezentativitás feltételeit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.